Sport

Takács Boglárka a 100 és a 200 méter országos csúcsát is megdöntötte

Varga Jennifer / 24.hu
Takács Boglárka a saját országos csúcsát javította meg
Varga Jennifer / 24.hu
Takács Boglárka a saját országos csúcsát javította meg

Takács Boglárka saját országos csúcsát megjavítva, 11.11 másodperces eredménnyel megnyerte a női 100 métert vasárnap, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriájú budapesti versenyén.

A BHSE 22 éves sprintere tavaly több alkalommal is faragott a klasszikus vágtaszám magyar rekordján, melyet 2023. július 13. óta egészen mostanáig 11.14 másodperccel tartott.

A világbajnoki elődöntős sprinter az idei szabadtéri szezonban is jó formát mutatott, a dohai Gyémánt Liga-versenyen 11.17-tel ötödik lett, néhány napja pedig Besztercebányán tudott ezüst kategóriás viadalt nyerni. Így egyértelmű esélyesként várta a vasárnapi futamot, amelyen a négyes pályán rajtolt a 11.09 másodperces egyéni csúccsal rendelkező amerikai Shannon Ray mellől.

Takács a rajtot kiválóan kapta el és féltávig az amerikai mellett futott, onnan viszont fokozatosan lépett el tőle, végül nagy fölénnyel győzött, 11.11 mp-es eredménye pedig úgy még értékesebbnek mondható, hogy csupán 0,7 méter/másodperces hátszél segítette a futam során.

Azt akartam, hogy jól fusson és ez egy jó futás volt. Ezt most merte futni. Ez a verseny egy állomás az évben, és úgy gondolom, hogy egészen jól állunk

– nyilatkozott az MTI-nek Németh Roland, Takács edzője, a férfi 100 méter országos csúcstartója.

„Azt gondolom, hogy igazolja azt az elvárást és azt a formát, amit régóta várunk. Ebben az esztendőben nagyon stabil és látszik az a szisztematikus munka, amit edzőjével végez” – mondta Takács Boglárkáról Gyulai Miklós, a magyar szövetség elnöke, korábbi kiváló sprinter, aki nem titkolta, lát még további fejlődési lehetőséget a BHSE klasszisának futásában.

„Azt láttam, hogy ebben a futásban még van, ami azt jelenti, hogy a 11.07-es olimpiai szint az megvan benne, a kérdés, hogy ez ki fog-e jönni. Az Európa-bajnokságon erre lehet majd lehetőség.”

Gyulai Miklós mindehhez azt is hozzátette, hogy akkor sincs baj, ha Takácsnak nem jön össze az olimpia szint,

mert ezzel a mai eredménnyel és az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményével már tulajdonképpen biztos olimpiai résztvevőnek nevezhető.

200-on is csúcsdöntés

Ezt követően is folytatódott a Takács-show, BHSE 22 éves sprintere ugyanis 200 méteren is nemzeti rekorddal győzött. Takács tavaly ugyanezen a viadalon írta át a 200 rekordját 22.77 másodpercre, s azzal nem csupán Orosz Irén 42 éves idejét adta át a múltnak, de az első magyar női sprinterként áttörte a 23 másodperces határt.

A vasárnapi futamon jól rajtolt és erősen futotta meg a kanyart, a célegyenesre fordulva azonban még nem volt egyértelmű előnyben legnagyobb riválisaival szemben. Tíz méterrel később viszont már tisztán az élen futott és fokozatosan hagyta le a többieket, végül pedig 22.71 másodperces idejével nem csak a versenyt nyerte meg, de saját rekordját is legyőzte.

Nem csupán Takács, hanem a 19 éves Sulyán Alexa is remekül futott és 23.21 másodperccel a negyedik helyen ért célba.

A női 200 a nap utolsó előtti futószáma volt, a zárás ugyanis a férfi 400-asoknak, köztük az országos rekorder, fedett pályás világbajnoki negyedik, a tavalyi budapesti vb-n elődöntős Molnár Attilának jutott.

Az FTC kiválósága a szabadtéri szezonban eddig némileg visszafogottabban szerepelt, mint tavaly, de a budapesti versenyt szokás szerint nagyon bátran, nagy iramban kezdte. Jó ritmusban futott, a célegyenesben óriási csatában volt a győzelemért az amerikai Daeqwan Butlerrel, aki végül 45.48 másodperces idővel győzött, mindössze hét századdal megelőzve a magyar sprintert, aki 45.55 mp-cel idei legjobbját produkálta.

Női 100 méter gáton a vb-elődöntős Kozák Lucának ezúttal nem jött ki a lépés, nem tudta befejezni a versenyt, Kerekes Gréta ugyanakkor kiválóan futott, 12.97 mp-cel második lett a 12.73-mal győztes amerikai Amber Hughes mögött.

Női távolugrásban kiélezett csatát láthattak a nézők. A szoros versenyből Lesti Diána jött ki a legjobban: a tatabányaiak ugrója 6,52 méterrel diadalmaskodott. Az óriási küzdelmet jól érzékelteti, hogy Bánhidi-Farkas Petra mindössze négy centivel maradt el honfitársa legjobbjától, ám azzal csak a negyedik helyet tudta megszerezni.

A Magyar Nagydíj-sorozatba tartozó viadalon korábban a világbajnoki bronzérmes Halász Bence idei legjobbjával, 77,77 méterrel megnyerte a férfi kalapácsvetést, női 400 méter gáton pedig Mátó Sára diadalmaskodott kiváló, 55.49 másodperces eredménnyel, óriási egyéni csúcsot elérve.

Férfi 100 méteren a dominikai Melbin Marcelino 10.28 mp-cel győzött, míg a legjobb magyar a harmadikként végző Illovszky Dominik lett 10.37-tel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik