Belföld

Felállt a reform kormánya

A kijelölt miniszterelnök péntek délelőtt a „reform kormányaként” bemutatta a jövő héten megalakuló második Gyurcsány-kormány minisztereit, ahogy fogalmazott: „a reform embereit”. Gyurcsány Ferenc felelősségi nyilatkozatot íratott alá minisztereivel.

Kérdezze meg a minisztereket!

Göncz Kinga, Gráf József, Hiller István, Kiss Péter, Kóka János, Lamperth Mónika, Molnár Lajos, Persányi Miklós, Petrétei József, Szekeres Imre, Szilvásy György, Veres János – Gyurcsány Ferenc „reformkormányának” tagjai. Ők alakítják majd a következő négy esztendő politikáját. Érdekli, milyen irányba mennek majd a dolgok? Kérdései vannak? Az alábbi linkre kattintva küldje el nekünk kérdését, az FN felteszi nekik!


Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternek „a szabadságot és a rendet” kell megteremtenie, ő lesz az alkotmány őre és az államreform támadhatatlan jogszabályi hátterének a felelőse – fogalmazta meg elvárásait Gyurcsány Ferenc.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter az elkövetkező években a folyó-, folyam- és árvízi szabályozás, valamint az ezzel kapcsolatos beruházások elvégzésének az őre lesz a kormányfő elvárásai szerint, ezenkívül az ő felelősségi köre az energiaprogram gondozása, valamint annak elérése, hogy Magyarország Európa egyik vezető bioenergia-termelő országává váljon. Politikus és civil miniszter lesz egy személyben – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

„A józan ész embere” – jellemezte a régi-új agrárminisztert a megbízott kormányfő, aki szerint Gráf József vezető agrármendzser, aki elhárított már számos válságot. Feladata a következő években az lesz, hogy védje a magyar áru piacát, fogalmazott Gyurcsány.

Molnár Lajos „nehéz ember, aki megtalálta a nehéz feladatot”, mondta a leendő egészségügyi miniszterről Gyurcsány Ferenc. Ő kapta a legnagyobb kihívást, neki kell megreformálnia az egészségügyet, de valószínűleg kompromisszumokat is kell majd kötnie, tette hozzá. Ugyanakkor arra kérte a minisztert, hogy ha lesznek vitái, akkor határozott és empatikus legyen, de tudjon róla, hogy mögötte áll az egész kormány.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter szintén „nehéz, embert próbáló feladatot” kapott, ő lesz az önkormányzati reform felelőse, és számos kétharmados törvényt kell majd módosítania. Ehhez „bölcsesség, rafinéria és határozottság” szükségeltetik, mondta Gyurcsány Ferenc.

Az oktatáshoz és a kultúrához „reform és nyugalom” kell, fogalmazott a kijelölt miniszterelnök. Hiller Istvántól, a leendő oktatási és kulturális minisztertől az oktatási reform tovább vitelét, a kulturális intézmények finanszírozási reformjának előkészítését és a Magyar Tudományos Akadémián megkezdett reformok folytatását várja el a kormányfő.

Szilvásy György „a pontosság minisztere” – jellemezte a kancelláriaminisztert Gyurcsány Ferenc. A régi-új emberről azt kell tudni, hogy kabinetfőnökből került most a Miniszterelnöki Hivatal élére, miután az eddigi önálló és most megszűnő miniszterelnöki kabinet feladatait a jövőben a MeH látja el.

Kóka Jánosnak patrióta gazdaságpolitikát kell folytatnia – sorolta elvárásait Gyurcsány Ferenc –, akinek többek között azt kell elérnie, hogy a kis- és középvállalkozások megállják a helyüket, illetve, hogy szülessenek magyarországi multinacionális vállalatok. „Nem kell megnyerni az európai bajnokságot, de fel kell zárkózni a bajnokok mögé” – fogalmazott a kormányfő.

Kiss Pétert a miniszterelnök politikia helyetteseként, baloldali csúcsminiszterként mutatta be Gyurcsány Ferenc. A leendő szociális és munkaügyi miniszter feladata a két terület intézményeinek egymáshoz közelítése, illetve az elbocsátott közalkalmzottak segítése is lesz, tette hozzá a kormányfő.

A külügyi tárca élén Göncz Kingának a jövőben a szociális Európa építése lesz a feladata, jó kapcsolatokat kell ápolnia az atlanti térséggel és Oroszországgal, továbbá segítenie kell a balti államok konfliktusainak megoldásában. Gyurcsány Ferenc szerint egyébként szociális, gazdasági és belpolitikai kérdésekről is szól ezentúl a külügy.

Veres János „az egyensúly embere”, mutatta be régi-új pénzügyminiszterét a kormányfő. Az ő feladata lesz a szigorú költségvetés kontrollálása, a maastrichti kritériumok teljesítése, és ha ez sikerül, akkor kerül napirendre az eurócsatlakozás kérdése, fogalmazott mindenféle céldátum felemlegetése nélkül Gyurcsány Ferenc. Hozzátette ugyanakkor, hogy szándékai szerint erre minél gyorsabban sor kerülhet.

„Kiváló szervező és rendkívül fegyelmezett ember” – így jellemezte az ügyvezető miniszterelnök Szekeres Imrét. A honvédelmi miniszter feladata lesz, hogy a professzionális haderőt valóban profivá tegye. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, olyan hadseregre van szükség, amely nem fél teljesíteni a Nato-tagsággal járó feladatokat.


Gyurcsány Ferenc péntek délelőtt felelősségi nyilatkozatot íratott alá minden egyes miniszterével, hogy 2007 végéig mit kell teljesíteniük. A dokumentumban foglaltak egyébként megegyeznek azokkal a feladatokkal, amelyeket Gyurcsány Ferenc a miniszterek bemutatásánál felsorolt. Így Persányi Miklósnak például meg kell alkotnia a víziközmű törvényt, míg Gráf Józsefnek ki kell dolgoznia az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap működtetését szolgáló intézményi és eljárási rendszert.


A leendő kormányfő a miniszterek mellett bemutatta a két új közigazgatási szerv vezetőjét is. Draskovics Tibor az Államreform-bizottságot, míg Bajnai Gordon a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányítja a jövőben. Az Államreform-bizottságról Gyurcsány elmondta: nem a tárcák alatt és nem is felettük áll, hanem a miniszterek partnereként fog működni. Mint mondta, csak döntéselőkészítő feladatokat lát majd el, a felelősséget továbbra is a minisztereknek kell viselniük. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feladata lesz, hogy megfelelő arányban ossza szét a pénzt a minisztériumok között.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik