Belföld

Külföldi lapok szerint botrányos a politikánk

A magyar választási kampányt kommentálva a szlovákok szerint az irreális ígéretháborúban a Fidesz vezet, a német lapok megítélése szerint a verseny kiegyenlített, ám abban egyetértenek, hogy a botránypolitizálás mindkét oldal politikai presztízsét jelentős mértékben rombolja.

Magyarországon egy hónappal a választás előtt minden lehetséges, mert mintha a politikusokat választóikhoz való viszonyukban egyetlen elv vezérelné: „Ugyan ki tudna nekik többet adni annál, amennyit mi ígérni tudunk?” – írta csütörtökön a pozsonyi Pravda. A szlovák baloldali napilap szerint az ígérgetések párharcában meglepő módon nem a kormányzó szocialisták vezetnek, hanem az ellenzéki Fidesz. A volt miniszterelnök, a konzervatív értékeket valló Orbán Viktor pártja „Mikulás módjára ajándékokkal teli puttonnyal állt a ringbe” – fogalmaz a szlovák lap.

Ígérgetésben vezet a Fidesz

Petschnig Mária Zita közgazdászt idézve a lap kifejti: „a Fidesz ígéreteinek értéke már Magyarország bruttó nemzeti termékének csaknem az egyharmadára rúg, ráadásul Orbán pártja egyelőre még nem is hozta nyilvánosságra választási programját. Az e tekintetben második helyen álló szocialisták ígéreteinek értéke ennél körülbelül ötször alacsonyabb.”

Nem jó a botránypolitizálás

Német részről a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív napilap csütörtöki számában Politikai síkság címmel és A magyar választók kegyeiért folyó „csata” kárt okoz a csúcsjelölteknek alcímmel közölt cikket a magyar választási kampányról. Az ígéretözönben elhangzó érvek, vádak, akciók (például Magyar Vizsla), valamint az Orbán és az Apró–Gyurcsány család „meggazdagodásával” foglalkozó vizsgáló bizottságok munkájának ismertetése után a cikk arra a következtetésre jut, hogy a becsmérlések és a kölcsönös átkozódások után a mérleg nyelve azonos szinten áll. A Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítójának véleménye szerint mind az egymás ellen harcoló hadvezérek, mind a mögöttük álló segítők a csata hevében egy-két dolgot figyelmen kívül hagytak. A „botránypolitizálás” tartós bosszúságot is szül. A választók általánosítanak, a politikai tisztségviselőket korrupcióval gyanúsítják, ennek következtében érezhető a politikai elitbe vetett bizalom csökkenése.

Külföldi vendégek a kampányban

A liberális Süddeutsche Zeitung Kedvcsinálók sürgősen kerestetnek című csütörtöki beszámolójában azzal foglalkozik, hogy miért jönnek, illetve miért nem jönnek neves külföldi csúcspolitikusok a magyar pártok kampányrendezvényeire. A lap azt írja, hogy mind Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, az UMP vezetője, mind Angela Merkel, a német kereszténydemokraták (CDU) elnöke időpontnehézségekre hivatkozva mondta le a részvételt a Fidesz –Magyar Polgári Szövetség rendezvényén, „ám – a lap megfogalmazása szerint – lehet, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök a maga nacionalista, s újabban baloldali populista jelszavaival is egyre inkább idegennek tűnik számukra”.

A müncheni újság szerint a szocialisták lényegesen több sikerrel jártak nyugati elvbarátaikkal, elég csak Tony Blair brit miniszterelnök budapesti fellépésére utalni. Mint a Süddeutsche Zeitung írja, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc valószínűleg fej-fej melletti küzdelmet vív majd, s külföldről keresnek igazolást, megerősítést, mivel saját ideológiai alapjaik időközben nem világosak. Gyurcsánynak, a kapitalizmusbarát Blair-kurzus hívének fel kell tennie a kérdést, hogy egyáltalán mennyire áll még balra. Orbán minden jel szerint meg akar szabadulni attól a címkétől, hogy közel áll a szélsőséges jobboldaliakhoz, akiket néhány évvel még azzal küzdött le, hogy a megfelelő pártok politikusait, eszméit, valamint a csoportokat integrálta.

A magyarokat mindez hidegen hagyja. Politológusok úgy vélik, hogy a választókra már nem tesz benyomást külföldi vendégek fellépése a választási kampányban – írta a Süddeutsche Zeitung.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik