Sport

Fantasztikus sportélmény: ez lesz a 28. Spar Budapest Maraton

spar budapest maraton (maraton, spar budapest maraton)
spar budapest maraton (maraton, spar budapest maraton)

A résztvevők száma, a hatalmas érdeklődés és a páratlan helyszínek miatt is az év egyik legnagyobb és legjelentősebb sporteseménye lesz az idei maraton. Újdonságokkal, jótékonysági akciókkal, közéleti személyiségekkel, rengeteg turistával és szurkolóval jön az esemény, sokak életének egyik legfontosabb napja, október 13-án.

A CNN erre az évre, októberre a budapesti maratont ajánlja a szabadidősport kedvelőinek. Erről már korábban írtunk, és az amerikai híroldal nem téved. Mára a Budapest Maraton Európa egyik legjelentősebb maratoni versenye.

Néhány szám: 2012-ben 19 200 nevezés érkezett, 3585-en célba is értek. 4200 külföldi futó vett részt az eseményen, őket 6000 kísérő segítette, hajtotta. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elárulta: ennek a több mint 10 ezer „futóturistának” mintegy 1,2 milliárd forint volt a gazdasági hatása az országra nézve – nem kevés.

1984 óta rendezik meg a maratont a magyar fővárosban, akkor 2400-an neveztek és 650-en értek célba. Érdekesség, hogy azt a versenyt Kiss Zoltán nyerte a férfiak mezőnyében (ő is ott volt a csütörtöki sajtóeseményen), ideje 2 óra 15 perc 5 másodperc volt, azóta sem futott nála senki sem jobb időt!

A Budapest Maraton, amelynek névadója 1994 óta a Spar, a Forma-1 után a legnézettebb szabadidősport-esemény, már ami a helyszínen jelenlévő drukkereket illeti. Idán 1200 szervező dolgozik rajta, több külföldi szakértő is az egyik legjobban megszervezett eseménynek tartja a budapestit.

Sehol a világon nem fordul elő az, hogy a futók két világörökségi városrészen is keresztülhaladnak, Budapesten igen.


Az Andrássy út csodálatos látványt nyújt a futókkal
Fotó: MTI

65 országból érkeznek futók a maratonra, Magyarországról pedig 19 megye 800 településéről. Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda (BSI) vezetője elmondta, már a városlakók is elfogadták, hogy a maraton napján a futóké a főszerep. Türelmesebbek, mint pár éve, ez azért is lehet így, mert jó előre felhívják a figyelmet a várható közlekedési fennakadásokra. 50 ezer szórólapot osztanak szét a napokban, hogy a maraton programját és következményeit megismertessék a budapestiekkel.

Az eseményen ezúttal is szerepet kap a zene, az útvonal 38 állomásán lesznek zenés pontok a legkülönbözőbb stílusban. Az Andrássy úton már tavaly is páratlan élményt nyújtott, amikor az Operaház énekesei kiálltak az erkélyre, és énekeltek a verseny résztvevőinek.

A pályát Hugh Jones, a Nemzetközi Utcai Futók és Maratonfutók Szövetségének főtitkára és a szervezők csütörtök éjjel hitelesítették. Jones volt az első brit, aki megnyerte a London Maratont, 1982-ben, két évvel később a Los Angeles-i olimpián a 12. helyen végzett. Máthé István, a BSI ügyvezető igazgatója, a verseny egyik főszervezője elmondta, hogy a budapesti beruházások, közlekedési fejlesztések miatt nem tudják állandósítani az útvonalat, az mindig más.

Újdonság, hogy idén ismét futnak a résztvevők a Margitszigeten – a Margit-hídon keresztül és ott is jönnek vissza (a Városligetben is 5 kilométerrel többet töltenek el a futók, mint eddig).

„A futás nem minden, de minden nincs futás nélkül” – mondta a tájékoztatón Monspart Sarolta, a MOB alelnöke, korábbi tájfutó világbajnok, a szabadidősport egyik nagyasszonya. Ezzel arra utalt, mint ahogyan mindenki, hogy szerencsére egyre többen kezdenek el futni, az ilyen események pedig – ha valaki belekóstol, akár csak nézőként is – ösztönzik az embert a testmozgásra, az egészséges életmódra.


A világ 65 országából érkeznek futók
Fotó: MTI

Az idei maraton a szokásoknak megfelelően egyben a szám országos bajnoksága is lesz. Lesznek rövidebb távok is, mint mindig: a 30 kilométeres Coca Cola Testébresztő, a maratont váltóban teljesíteni vágyóknak a Flora Maratonstaféta (11,5 km – 12,3 km – 7,8 km – 10,6 km), a 7 kilométeres Riska Minimaraton, a Danone Maratonka (2,7 km), a Spar Gyaloglás (2,7 km) és a SuperShop Családi Futás (600 méter).

Kuriózum lesz a váltófutók között a színházak váltócsapatainak részvétele, a Vígszínház, az Operettszínház, a Magyar Színház vagy épp a Honvéd Táncegyüttes táncosai is ott lesznek a maratonon, de ez csak egy szűk keresztmetszet a teátrumok képviseletéből.

A szervezők külön kampányt indítottak a drukkolók, családtagok, barátok minél aktívabb szurkolásának elősegítésére. A „Kell a hangod, kell a tapsod” kampány keretében végig lehet követni a futók küzdelmét, folyamatosan lehet vándorolni az útvonalon. Egy külön weboldalt is létrehoztak az eligazításra és még nyerni is lehet a legjobb szurkolással.

Számok, tájékozódási lehetőségek

A fontos weboldalak, amelyeket mindenkinek ajánlunk:

www.futanet.hu
www.forgalmivaltozasok.hu
www.szurkoljvelunk.hu

A benevezett országos élcsoportja:

Franciaország 409 futó
Nagy-Britannia 239 futó
Németország 141 futó
Olaszország 135 futó
Lengyelország 107 futó
Hollandia 106 futó

Érkeznek Costa Ricából, Indiából, a Fülöp-szigetekről, Madagaszkárról, Szíriából, Vietnámból.

57 rendőr és 115 rendőrtiszti főiskolás hallgató biztosítja az útvonalat.

57 orvos és egészségügyi szakember segíti a maratont.

370-en segítenek majd a frissítő pontokon.

4400 liter ISO ital, 1200 liter Coca Cola, 20 karton citrom, 90 karton (1660 kg) banán, 200 kg szőlőcukor fogy majd el.

180 000 frissítőpohárral készülnek.

1065 négyzetméter rajtszámot osztanak ki.

A tavalyi győztes a férfiaknál Józsa Gábor (2 óra 21 perc 6 mp), a nőknél Merényi Tímea Krisztina) 2 óra 49 perc 30 mp) lett.

Több jótékonysági elem is tarkítja az idei maratont. A Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Egyesülete fogyatékkal élő gyermekekkel csatlakozik a Családi Futáshoz, míg a Suhanj! Alapítvány önkéntesei látás- és mozgássérült társaikkal indulnak közösen a maratonon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai (és a miniszter) is váltófutásban indulnak mozgás- vagy látássérült gyermekekkel.

A Bátor Tábor daganatos beteg gyermekeinek ajánlják futásukat az Élménykülönítmény futóközösségének tagjai, köztük például a Kiscsillag zenekar képviselői a váltóban. Több mint 150-en rajtolnak a Bátor Táborért idén, mindannyian adományokat is várnak a kis lakók támogatására.

Szántó Dávid sportriporter és feleségének ötlete volt az a kezdeményezés, amelyet befogadott az UNICEF Magyar Bizottsága. Ennek lényege, hogy először a világon, egy gyermekváltó indul el az eseményen. 42 országból 58-59 gyermek érkezik Budapestre, hogy 1-1 kilométert lefusson a távból. A Külügyminisztérium segített a gyerekek toborzásában, és Egyiptomtól, Ausztrálián át az Egyesült Államokig azonnal pozitív visszajelzések érkeztek.

Az esemény csúcspontja lesz, amikor a 19. és a 20. kilométer közötti távot egy izraeli és egy palesztin kisgyerek egyszerre, egymás mellett futja majd le. Minden gyerek egyébként egy egyedi feliratú, speciális üzenettel ellátott pólóban fut majd, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet a világ főbb, gyermekeket érintő társadalmi problémáira (például: „Hiszem, hogy egyetlen gyermeknek sem szabad éhen halnia!”, „Hiszem, hogy minden gyermeknek iskolában a helye!”)

A maraton legidősebb indulója  a 78 éves Kiss György lesz, aki elmondta, szeretne 4 óra 30 percen belül befutni, ez lesz a 10. maratonja, tavaly 4 óra 41 perc lett az ideje.

Videó – a kedvcsináló filmek egyike (és a többit is meg lehet itt nézni):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik