Belföld

Titkos eszközökkel a HungarianDemocrata nyomában

Az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálja az újabb UD-felvételeket.

Vizsgálatot indított az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), miután újabb, a titkosszolgálatok által rögzített hanganyagokat tettek fel a YouTube videomegosztó portálra. Azt ellenőrzik, hogy a felvételek között van-e olyan, amelyet az elhárítás nem adott át a nyomozó hatóságnak, amikor a lehallgatási ügy miatt eljárások indultak – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, a vizsgálat eddigi eredményei alapján a most közzétett beszélgetéseket azoknak a volt Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozó munkatársaknak a közreműködésével rögzítették, akiknek a nyugdíjazását még Laborc Sándor, a szervezet korábbi főigazgatója hagyta jóvá.

A lehallgatásokra jogosult Nemzetbiztonsági Szakszolgálat “nem volt hajlandó részt venni” az UD Zrt. elleni akcióban, ezért azokat külső helyszíneken végezték. Szakmai berkekben valószínűsítik, hogy tömegével kerülhettek ki lehallgatásoknál rögzített anyagok a titkosszolgálatoktól – írja a lap.

A Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt sem zárja ki, hogy a szervezettől távozott személyek más üggyel összefüggésben is nyilvánosságra hozhatnak hangfelvételeket.

A lap felidézi, hogy az internetre felkerült lehallgatott telefonbeszélgetéseken az UD Zrt. vezetői tárgyalnak például Csányi Sándor OTP-vezérrel, a feleségével, illetve Hernádi Zsolt Mol-elnökkel.

A Népszabadság – szintén névtelenséget kérő forrásai – szerint a közzétett beszélgetések részét képezek az Ud Zrt. vezetői ellen Szilvásy György volt titokminiszter által tett feljelentésnek, ezért viszonylag széles körből kikerülhetett. A lap úgy tudja, az illetékesek titkosszolgálati eszközöket is bevetnek a felvételeket közzétevő ismeretlen azonosításért.

A Népszabadság a YouTube-ra – a magát HungarianDemocratként jegyző ismeretlen által – feltöltött felvételek közül azt emeli ki, amelyen Tóth János, az UD Zrt. vezetője munkatársával arról beszélget, hogy Szanyi Tibor MSZP-s parlamenti képviselő zárt körben, 22-25 fő előtt állítólag azt mondta: amennyiben van váltás, akkor az OMV nagyon nagy pénzt hozna ide, ha törvényt módosítanának.

Elhangzik, hogy a szocialista politikus szerint az OMV többségi tulajdonába kerülő Mol az állam számára kedvező befektetéseket “eszközölne”. Az informátor állítása szerint Szanyi beszélt emellett a jelenlegi tulajdonosi kör felszámolásáról, meg arról, hogy minderre van konkrét ajánlat is.

A megbeszélésen a szocialisták mellett részt vett egy-két – ahogy elhangzik – szadeszos is. A parlamentben Szanyi egyébként a törvénymódosítás (lex Mol) ellen szavazott.

Szanyi Tibor a Népszabadságnak azt mondta, hogy szakmai meggyőződése miatt nem szavazta meg a lex Molt. A szocialista politikus úgy véli, a befektetői piac banánköztársasággá nyilvánította volna az országot, ha a tőke szabad áramlását hatalmi szóval korlátozzák.

Mindaz viszont, ami a felvételeken hallható, nettó baromság – hangsúlyozza Szanyi Tibor, aki szerint az OMV és a Mol közötti háborúskodásról egyetlen alkalommal tett említést, amikor közgazdászhallgatóknak a dolog természetrajzáról tartott előadást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik