Először sikerült csimpánzokat dokumentálni, amint alkoholtartamú ételt osztanak meg egymással. Az érdekes megfigyelésről szóló tanulmány szerint ebből az emberszabásúak körében elterjedt szokásból alakulhatott ki az embereknél a társasági ivás.
Amint a Live Science beszámolt róla, az erjedt gyümölcsön lakmározó csimpánzokat Nyugat-Afrikában vették videóra. Ez a felvétel az első bizonyíték arra, hogy az emberen kívül más emberfélék példányai is fogyasztanak közösen alkoholt, ami arra mutat, hogy ez a szokás mélyen gyökerezhet a főemlősök génjeiben.
Legjobb tudomásunk szerint a történelem során az emberek – amikor megtehették – rendszeresen összegyűltek és lakomákat tartottak. Ennek a szokásnak számos előnye van, például erősíti a társas kapcsolatokat, amelyek rendkívül fontosak a túlélés szempontjából. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a csimpánzoknál is hasonló szerepe lehet az alkoholtartamú táplálék közös fogyasztásának.
Ezek az állatok általában nem osztozkodnak az ételen, ezért úgy gondoljuk, az erjedt gyümölcsök megosztásának fontos funkciója lehet
– árulta el Kimberley Hockings, a tanulmány társszerzője.
Ugyanakkor hozzátette, mielőtt messzemenő következtetéseket vonnának le, még rá kell jönniük, hogy a csimpánzok szándékosan kutatják-e fel és osztják meg egymással az erjedt gyümölcsöket.
A kutatók kiemelték, nem valószínű, hogy a csimpánzok berúgnak ezektől a gyümölcsöktől, hiszen alkoholtartalmuk csupán 0,61 százalék körüli, ráadásul a részegség jelentősen csökkentené túlélési esélyeiket. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az erjedt gyümölcsöket nem feltétlenül azok alkoholtartalma miatt fogyasztják a majmok: szó lehet egyszerűen arról, hogy ezeket a terméseket könnyebb felbontani, mint a kevésbé éretteket, ezért kisebb energiabefektetéssel nyerhető belőlük élelem.
Az alkoholfogyasztás feltehetőleg meglehetősen elterjedt a természetben, mivel rengeteg gyümölcs és nedv tartalmaz etanolt, amelyet az állatok megesznek. Éppen ezért nem meglepő, hogy az emberek és a csimpánzok közös ősei már mintegy 10 millió évvel ezelőtt alkalmazkodtak ehhez a vegyülethez, és képessé váltak az alkohol megemésztésére, lebontására. Az alkoholfogyasztás ősi szokása a Homo sapiensnél sem tűnt el, a régészeti bizonyítékok szerint már az őskorban készítettünk szeszes italokat, nemrég például 10 ezer évvel ezelőtt zajló sörfőzés nyomaira bukkantak.