Élet-Stílus

Nem vagyok elég jó? Így torzítja az önértékelést a depresszió (x)

Phytotec
Phytotec
„Ha úgy beszélnél a barátaiddal, mint magaddal, vajon még mindig a barátaid lennének?” Ha erre a kérdésre nemmel válaszolunk, érdemes lehet végiggondolni, nem vagyunk-e túl szigorúak magunkkal, illetve rendben vagyunk-e lelkileg. Az önértékelésünket egyebek között a depresszió is megtépázhatja, felerősítve a tehetetlenség és az értéktelenség érzését, ami abban is megakadályozhat bennünket, hogy segítséget kérjünk.

Az önképünk gyökerei

Gyermekkori kötődési mintáink alapvetően meghatározzák, hogyan tekintünk önmagunkra és a világra. Ha gyerekként meg kellett küzdenünk a figyelemért és a szeretetért, akkor felnőttként is úgy érezhetjük: folyamatosan bizonyítanunk kell, hogy „elég jók” vagyunk. Ahelyett, hogy tudnánk: az értékünket nem mások határozzák meg. Ha csak akkor látjuk magunkat elfogadhatónak, ha tökéletes a hajunk, az alakunk, ha makulátlan a munkánk, vagy ha mindenkit boldoggá tudunk tenni magunk körül, akkor olyan törékeny alapra helyezzük önértékelésünket, amely bármikor összeomolhat.

Önkritika: nélkülözhetetlen, de a túl sok károsíthat

Az önkritika hasznos lehet, ha önmagunk jobb megismerését szolgálja, de a túlzott kritizálás könnyen a depresszió táptalaja lehet. Azok, akik folyamatosan arra törekszenek, hogy minden tökéletes legyen, és folyamatos kontroll alatt akarják tartani az életük minden területét, nagy nyomást helyeznek magukra. Az ő esetükben különösen súlyos kárt okozhatnak a depresszió tünetei – például a motiváció elvesztése, az érdektelenség vagy a „minden hiábavaló” érzése –, amelyek miatt felerősödhet az önvád és az önmarcangolás. Ebben az állapotban nehéz meglátni, hogy van segítség, a kontroll átmeneti elvesztése nem a mi hibánk, és nem a világ vége.

A külső tényezők szerepe: közösségi média, teljesítménykényszer

A közösségi média és a társadalmi elvárások szintén jelentős károkat okozhatnak, ha nem stabil az önértékelésünk. A közösségi platformokon szinte mindenki a legjobb oldalát mutatja, és ez hamis elvárásokat támaszthat bennünk, amikor óhatatlanul is másokhoz hasonlítjuk magunkat. Könnyen kialakulhat bennünk az érzés, hogy „nem vagyunk elég jók”, ha nem úgy nézünk ki, vagy nem olyan sikeres az életünk, mint amit mások profiljain látunk. A munkahelyi nyomás és az állandó versengés is erodálja az önértékelést. Ha minden apró kudarc vagy konfliktus után megrendül az önbizalmunk, könnyen belepörgethetjük magunkat abba a tévhitbe, hogy értéktelenek és alkalmatlanok vagyunk. Pedig hibázni, tévedni emberi dolog.

A depresszió hatásai az önértékelésre

A depresszió olyan betegség, amely érzelmi, fizikai és gondolkodási szinten is pusztító hatású. A heteken, hónapokon át tartó szomorúság, örömképtelenség, sőt öngyűlölet megronthatja az önmagunkkal való kapcsolatot. Azok, akik depresszióval küzdenek, gyakran érzik úgy, hogy képtelenek szeretetet adni vagy kapni, és mindent feleslegesnek, hiábavalónak látnak. Ezért visszahúzódnak, elveszítik az érdeklődésüket a korábban fontos dolgok iránt, és a negatív énképük tovább erősödik. A gondolataik is torzulnak: az apró hibák, amelyek korábban jelentéktelennek tűntek, súlyos önmarcangoláshoz vezethetnek. Egy kisebb kudarc vagy valamilyen negatív múltbeli esemény is elegendő ahhoz, hogy újra és újra rágódjunk rajta, és úgy érezzük, hogy semmire sem vagyunk képesek.

Hogyan építsük újra az önértékelésünket?

Az önértékelés visszaépítése fontos lépés a depresszió kezelésében. Elsősorban a túlzott önkritika mérséklése és a reális célok kitűzése segíthet abban, hogy újra önmagunkra találjunk. Az önelfogadás azt jelenti, hogy felismerjük: nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy értékesek legyünk.

Az emberi kapcsolatoknak is óriási szerepe van az önértékelés helyreállításában. Olyan közegre van szükségünk, ahol feltétel nélküli elfogadást tapasztalhatunk. Ha a családunkban vagy baráti körünkben nincs ilyen ember, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Fontos, hogy képesek legyünk kérni és elfogadni a segítséget – ez nem gyengeség, hanem bátorság. A terápiás kapcsolatban megtapasztalhatjuk, hogy van helyünk a világban és megérdemeljük, hogy jó dolgok történjenek velünk. Így építhetjük fel azt a belső hangot, amely megértőbb és elfogadóbb lesz önmagunkkal szemben.

Remotiv extra: segít a lélek napsugara

A fenti támogató lépések mellett a gyógynövények erejét is segítségül hívhatjuk az enyhe depresszió tünetei ellen. A vény nélkül kapható Remotiv extra orbáncfűkivonatot tartalmaz – ezt a gyógynövényt a lélek napsugarának is hívják, és évszázadok óta használják lelki nehézségek esetén. A Remotiv extra igazoltan hatásos az enyhe depresszió kezelésére, enyhíti a belső nyugtalanságot, javítja a hangulatot, fokozza a motivációt.

Phytotec

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik