Nagyvilág europoli

Politico: Magyarország ismét elgáncsolta a közös uniós állásfoglalást, ezúttal Venezuela ügyében

Pedro Rances Mattey / ANADOLU / Anadolu via AFP
Pedro Rances Mattey / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az EU egységes nyilatkozatban fejezte volna ki aggodalmát a venezuelai elnökválasztás „hibái és szabálytalanságai” miatt, és nagyobb átláthatóságra szólított volna fel, de Magyarország megvétózta a közös fellépést, írja a Politico.

A július 28-i elnökválasztást a szavazatok 51 százalékával ismét Nicolás Maduro nyerte, ám a kormány által ellenőrzött választási hatóságok idáig nem közölték a szavazatszámlálás részletes adatait – a venezuelai elnökválasztás visszásságairól alábbi cikkünkben írtunk.

Az uniós országok hétfőn közös nyilatkozatot akartak elfogadni, amelyben aggodalmukat fejezték volna ki az eredmények miatt, de a Politico két, a tárgyalásokat ismerő forrása szerint Magyarország megakadályozta őket ebben.

Ahogy az a magyar vétó esetén lenni szokott, Josep Borrell, az EU külügyi vezetője most is a saját nevében tette közzé a nyilatkozatot, amely kijelentette, hogy „a hazai és nemzetközi megfigyelők hiteles jelentései szerint a választásokat számos hiba és szabálytalanság árnyékolta be”. Borrell kedden egy második nyilatkozatot is közölt, melyben azt írta, a venezuelai ellenzék által nyilvánosságra hozott adatok gyökeresen más eredményt mutatnak, mint ami a hivatalos eredmény, ezért a szavazási jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozataláig és azok ellenőrzéséig a választási eredményeket nem lehet elismerni.

A Politico megkérdezte a magyar kormánytól, hogy miért vétózták meg a közös állásfoglalást, de nem kaptak választ.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik