A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a vásárlók a baromfihús esetében átlagosan 12,9, a tojásnál pedig ennél jóval kevesebb, 5,6 százalékos árcsökkenést tapasztalhattak a változtatás után az év első hónapjában. Az áfacsökkentés miatt (27%->5%) 17 százalékkal kellett volna kevesebbe kerülnie ennek a két terméknek, szóval adódik a kérdés:
Az NGM szerint több oka is van annak, hogy az áfacsökkentett termékek ára nem csökkent a várt mértékben:
- a madárinfluenza jelentősen megváltoztatta a keresleti és kínálati viszonyokat: a baromfiexport lehetőségei szűkültek, a baromfiállomány csökkenése pedig a tojáskínálatot is mérsékelte;
- a tej- iletve a sertéshústermékek piacán a tavalyi év második felétől kezdve jelentősen növekedett a távol-keleti, valamint afrikai kereslet;
- a zöldségek esetében pedig a kedvezőtlenebb téli időjárás okozott problémát a termelésben.
Ezeknek mind árfelhajtó hatásuk volt. A minisztérium hangsúlyozza,
az áfacsökkentések az említett termékkörben is érvényesülnek, mivel az áfakulcs csökkentése nélkül e termékek fogyasztói árai – a külső tényezők eredőjeként – érdemben jóval magasabbak lennének.
Az sajnos külön nem mérhető, hogy a boltok áremelései mennyit vontak le a végső árcsökkenésből.