Tudomány

Gigantikus repedés tátong az Antarktisz jégpáncélján

24.hu
24.hu

2017. 02. 24. 11:58

Új felvétel készült az Antarktisznál található Larsen C-selfjég gigantikus repedéséről. A szakértők szerint a törés miatt egy megközelítőleg Vas megyényi darab fog leválni a jégpáncélról. Ez akár már néhány hónapon belül is megtörténhet.
Korábban a témában:

Az új felvételen jól megfigyelhető az egyre kritikusabb állapotban lévő Larsen C-selfjégen található törés.

A repedés valóban elképesztő méretű: nagyjából 175 kilométer hosszú, néhol 460 méter széles.

A MIDAS (Michigan Institute for Data Science) szakértői úgy vélik, a leszakadás napokon, de akár éveken belül is megtörténhet. Mégis sokkal valószínűbb, hogy az egész csak hónapokon kérdése, mivel a jégtömb már csupán 20 kilométernyi szakaszon kapcsolódik a Larsen C-selfjéghez.

Visszafojtott lélegzettel nézzük

– ismerték el a kutatók blogbejegyzésükben.

A repedésről még február 8-án készített egy videót a BAS (British Antarctic Survey), miközben repülőgépről gyűjtöttek adatokat a selfjegek elemzésén dolgozó tudósoknak. A jármű eszközeivel többek közt a tömb mélyének hőmérsékletét mérték meg.

Azok a gleccserkutatók, akik a Larsen C-selfjég alatti tengerfeneket tanulmányozzák, általában magán a jégfelületen hoznak létre tábort. Most azonban igen közelinek és veszélyesnek tűnik a leválás, ezért a szakértők inkább ingáznak a BAS antarktiszi tábora, a Rothera Kutatóközpont és a helyszín közt.

A Larsen C a többi selfjéghez hasonlóan egy, a partról a tenger fölé benyúló jégtömeg. Mivel ezek a darabok eleve a víz felett lebegnek, leválásuk nem jár a tengerszint emelkedésével. A selfjegek eltűnés ugyanakkor felgyorsíthatja a szárazföldet takaró hó- és jégállomány olvadását.

Paul Holland, a BAS szakértője szerint a jégleválás egy természetes folyamat, így van rá esély, hogy a Larsen C-selfjég stabil marad, ezért később visszanöveszti a most elvesztett tömböt.

Az sem lehetetlen viszont, hogy a mostani darab túl nagy lesz, és eltűnése instabilitást okoz. Ez növelheti annak a kockázatát, hogy a jövőben újabb és újabb táblák váljanak le.

Sajnos egyelőre nem tudni, hogy milyen hatással lesz a repedés. A szakértőknek meg kell várniuk a leszakadást, csak ezután tudják majd elvégezni azokat a vizsgálatokat, melyek alapján megjósolhatják, hogy mi is vár a Larsen C-selfjégre.

A Larsen-jégself

A Larsen-jégself, amely A, B és C részekre van felosztva, az Antarktiszi-félsziget északkeleti partjánál található. Az óriási jégtáblát a norvég felfedezőről, Carl Anton Larsenről nevezték el.

A selfjég 1995-óta tömege 75 százalékát vesztette el.

1995-ben az Larsen A-ról egy nagyjából 1 500, 2002-ben pedig a Larsen B-ről egy megközelítőleg 3 250 négyzetkilométeres darab szakadt le.

A selfjegek elolvadása ugyan közvetlen veszélyt nem jelent, közvetett módon azonban a tengerszint emelkedésével járhat.

Bár a szakértők korábban már felvetették, hogy a leválásnak a globális felmelegedéshez is köze lehet, egyelőre nem sikerült kimutatni az összefüggést. A tudósok éppen ezért manapság úgy gondolják, hogy a jelenség egy természetes folyamat része.

(Live Sccience)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.