Tudomány

Hidegháborús műholdakkal tanulmányozzák a Himaláját

24.hu
24.hu

2016. 12. 15. 09:18

A hidegháború alatt kulcsfontosságú volt, hogy a hatalmak minél többet megtudjanak az ellenségeikről. Most azonban az Amerikai Egyesült Államok Himalájánál begyűjtött adatai nem a hírszerzésnek, hanem a klíma- és gleccserkutatóknak hasznosak.
Korábban a témában:

A nyilvánosságra hozott adatok és képek sokat segíthetnek abban, hogy a kutatók feltérképezzék a Himalája gleccsereinek alakulását az elmúlt évtizedek alatt.

A hegység jégárairól meglehetősen kevés információ szokott rendelkezésre állni a tudósok számára. A nyilvános fotókon ugyan megfigyelhetőek a gleccserek területi változásai, ezekből a felvételekből azonban nem lehet következtetni a jég vastagságára és tömegére.

A szakértőknek éppen ezért általában évente ki kell vonulniuk helyszíni felmérésre, ez pedig nem csupán idő- és pénzigényes feladat, de komoly fizikai megerőltetés is. A probléma azt is jelenti, hogy a hegység távoli, nehezen megközelíthető gleccsereiről szinte semmi információ nincs.

A hidegháborús felderítés adatai azonban megoldást kínálhatnak. Az Amerikai Egyesült Államok kémműholdjai ugyanis a keleti blokk megfigyelése során a Himalájáról is igen nagy felbontású, jó minőségű felvételeket készítettek. A Hexagon misszió 20 műholdjával elképesztő, közel 100 kilométer hosszan kiteríthető fényképészeti filmet hozott létre.

A küldetés fotóit a közelmúltban felülvizsgálták, és úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák az anyagot. Mivel a felvételeken ugyanazok a hegyek láthatóak más-más szögekből, a képek alkalmasak arra, hogy felhasználásukkal a kutatók alaposabban megvizsgálják a korabeli Himaláját.

Josh Maurer, a Columbia Egyetem végzős hallgatója a fotók segítségével hozta létre azt az automatikus eljárást, amely kiterítette a 2D-s képeket, majd átalakította azokat. Az új 3D-s térkép így elképesztő precizitással mutatja be, miként is nézett ki a hegység az 1970-es években.

Maurer szerint évekbe telhet, mire sikerül egy gleccseren megfigyelni az éghajlatváltozás nyomait. A több évtizedes adatok éppen ezért könnyítik meg a szakértők dolgát.

A 2000-es években ugyan megkezdődött a jégárak adatait gyűjtő berendezések telepítése, az azokból származó információk használatára azonban még várni kell. A nyilvánosságra hozott fotókkal azonban immár van lehetőség a gleccserek hosszú távú tanulmányozására.

A 3D-s térképpel a kutatók először tudták megfigyelni a Himalája jégárainál az elmúlt 40 év alatt beálló változásokat. Maurer az eredményeit a héten már be is mutatta az Amerikai Geofizikai Egyesület találkozóján. Az első eredmények alapján úgy tűnik, a gleccserek állapota nem túl jó.

A bhutáni területeken például a jégárak évente 18 centimétert veszítenek a teljes felületükből. Kérdéses, hogy a közeljövőben lefolytatott elemzések milyen aggasztó tényekre fognak még rávilágítani.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.