Tudomány

Rogyásig van víz a Marson, lesz mit inni a telepeseknek

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 09:01

Több Magyarországnyi területen fedeztek fel vizet a vörös bolygón. Igaz, fagyott állapotban, de ez bizonyos szempontokból még jó is.

Úgy néz ki, hogy a majdani földi telepesek, akik kolonizálhatják a Marsot, nem a szomjúságba halnak bele. Az alábbi képen látható Utopia Planitia területen olyan mennyiségű fagyott vizet fedezett fel a Cassie Stuurman PhD hallgató (Texasi Egyetem) által vezetett kutatócsoport, melynek területe
nagyobb, mint Új-Mexikó, ami 315 194 négyzetkilométer, tehát több mint három Magyarországnak megfelelő méretű.

A felfedezést a Geophysical Research Letters-ben közölték, amiből az is kiderül, hogy a tudósokat nem érte meglepetésként a dolog. Azt már eddig is tudták, hogy a vörös bolygón hatalmas mennyiségű víz lehetett a régmúltban, aminek jó része eltűnt, de még így is maradt éppen elég.

Utopia Planitia, Fotó: ESA/DLR/FU Berlin

Jéggé fagyott vízből rengeteg van a Marson, és úgy gondoljuk, hogy egykor a teljes bolygót átlagosan 100 méter mély vízréteg vette körül

– írta e-mailben Stuurman a Gizmodónak, kifejtve azt is, hogy a jég diszkréten megbújik a felszín alatt, de elég vastagon, ami akár 170 méter is lehet. Ez a példa nélküli mennyiség már arra is elég, hogy “megjegyezhesse” a bolygó egykori klimatikus állapotait, tehát ahogyan a Földön, úgy a Marson is bele lehet kukkantani a jég alapján a marsi éghajlati történelembe.

Utopia Planitia, Fotó: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Emberi fogyasztásra alkalmas

Fontos, hogy a marsi vízkészletet akár a majdani telepesek is fogyaszthatják, sőt, ebből a szempontból az Utopia Planitia az egyik legjobb helyen van a bolygó egyenlítőjének közelében, hiszen sík a terep, és a készletek közel vannak a felszínhez (átlagosan 1-10 méterre).
A kutatók szerint a jeges víz könnyebben hozzáférhető a Marsnak ezen a pontján, mint a bolygó bármely más részén.

Úgy gondolják, hogy a felhalmozódott folyadék még azokból az időkből származik, amikor a bolygó sokkal jobban megdőlt a saját tengelye körül, mint most, és akkoriban hó formájában lehetett jelen a marsi jégkorszakban. Mindenesetre megnyugtató, hogy a tervezett Mars-expedícióknak nem kell majd feltétlenül a víz előállításáról és recirkulációjáról is gondoskodni, lesz úgyis elég megoldandó feladatuk az élelmezéstől a fűtésen át a belélegezhető levegő biztosításáig.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.