Tudomány

Néhány gyermekben kifejlődhetett az AIDS elleni védelem

24.hu
24.hu

2016. 10. 04. 16:28

Néhány gyereknek igazi szuperereje lehet. Egy új, Dél-Afrikában lefolytatott kutatás szerint 10-ből egy HIV-vel fertőzött gyermeknek "beépített" védelmi mechanizmusa van az AIDS ellen.
Korábban a témában:

Az új tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy bár igen magas mennyiségben találták meg a vírust a vérben, egyes gyermekek immunrendszere nem károsodott. Philip Goulder, az Oxfordi Egyetem gyermekgyógyásza és a kutatás egyik vezetője szerint ez igen meglepő, mivel a HIV rendszerint sokkal gyorsabban pusztít a fiataloknál, mint a felnőtteknél – a fertőzött gyerekek átlagosan két és fél évvel a megbetegedés után meghalnak.

A vírus általában magas készültséget idéz elő az immunsejteknél. A kórokozók ezután bizonyos sejteket “eltérítenek”, lemásolják magukat, megölve ezzel az érintett sejtet. A folyamat során a védelmi rendszer annyira legyengül, hogy a fertőzött személy védtelenné válik más betegségekkel szemben – ezt nevezik szerzett immunhiányos tünetegyüttesnek, azaz AIDS-nek.

A felnőtteknél a szervezet mindent megtesz a vírus leküzdéséért, általában sikertelenül. A krónikus gyulladás valamint az immunrendszer összeomlása végül olyan rendellenességeket eredményez, melyek általában öregkorban szoktak jelentkezni – ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a demencia.

Goulderék kutatásában azonban gyermekek vettek részt. A szakértők összesen 170, öt évnél fiatalabb dél-afrikai fiataltól gyűjtötték be a mintákat. A gyermekek mind HIV-fertőzöttek voltak, korábban nem részesültek antiretrovirális terápiában. Meglepő módon azonban egyiküknél sem alakult ki az AIDS.

Az elemzés során a tudósok azt találták, hogy a gyermekek immunrendszere nem zavarodott meg a vírustól, sőt, az immunsejtek CCR5 nevű fehérje receptora feltűnően alacsony szintű volt – a receptorok abban segítenek, hogy a sejtek megtalálják, hol kell leküzdeniük a szervezetet támadó betegségeket.

A gyermekek védelmi rendszere ily módon azon majmokéhoz hasonlít, melyek egy hasonló vírust, az úgynevezett SIV-et hordozzák. Ezek az emlősök, mint amilyen a kormos mangabé is, természetes környezetükben találkoznak a kórral, ugyanakkor mégsem betegednek meg tőle. Az ázsiai majmok védelmi sejtjeiben ugyanakkor nagy számban vannak a CCR5 receptorok, ezek az élőlények heves gyulladással és immunhiány kialakulásával reagálnak a fertőzésre.

A gyermekek AIDS elleni mechanizmusa egyedi, és még nem lehet tudni, hogy idősebb korukban is megmarad-e. Az öregedéssel az ember immunrendszere általában agresszívabbá válik, mivel egyre több baktériummal és vírussal kell leküzdenie. Könnyen elképzelhető, hogy ezzel az erősödéssel épp az AIDS-es megbetegedés kockázata nő.

A kutatók mindenesetre bíznak benne, hogy eredményeiket felhasználhatják más fertőzöttek kezelésénél is. A vizsgálat ugyanis rámutatott, hogy az immunrendszer gyógyszerekkel történő erősítése helyett célravezetőbb lehet épp az ellenkező hatás elérése.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.