Tudomány

50 millió dollárt követelnek a felrobbant SpaceX rakéta miatt

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 05. 15:13

A Spacecom szerint tetemes kár keletkezett, nem beszélve a cég részvényeinek eséséről.

A SpaceX sikeres rakéta kísérletei és landolásai után múlt héten beütött a krach, amikor a Kennedy űrközpontban egy hatalmas erejű robbanás történt. A NASA tájékoztatása szerint a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat rutinpróbát hajtott végre pilóta nélküli rakétáján, ami közben (egyelőre ismeretlen okból) a rakománnyal együtt megsemmisült.

An explosion on the launch site of a SpaceX Falcon 9 rocket is shown in this still image from video in Cape Canaveral, Florida, U.S. September 1, 2016. U.S. Launch Report/Handout via REUTERS
A végzetes robbanás pillanata Cape Canaveralban

Elsőként Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója reagálta le a dolgot azzal, hogy rendkívül csalódott, mivel elvesztették azt a műholdat, amivel a vállalat ingyen internettel látta volna el a világ elmaradottabb országait.

A bejegyzés alatti kommentek között többen is azt firtatták, hogy milyen pénzügyi következményi lehetnek a történteknek és vajon van e biztosítás a hasonló esetekre. Erre Zuckerberg úgy reagált, hogy

nem a pénz a probléma, inkább az, hogy így hosszabb ideig tart majd az emberek bekapcsolása a világhálóba.

Akad azért a sztoriban olyan szereplő is, aki ennél egy pár fokkal jobban a szívére vette a SpaceX rakétájának felrobbanását. Az izraeli Space Communicationről van szó, aki szerint 50 millió dollár, illetve egy plusz, ingyenes út jár nekik a baleset és az elveszített műhold kompenzációjaként.

An explosion on the launch site of a SpaceX Falcon 9 rocket is shown in Cape Canaveral, Florida, U.S. September 1, 2016. Courtesy of Twitter.com/Kris N./Handout via REUTERS
Fotó: Twitter.com/Kris N./ – REUTERS)

A SpaceX képviselői a Reutersnek kifejtették, hogy a cég nem nyilvános, azaz nem kötelezhető a szerződés, illetve a biztosítási körülmények kiadására. A Spacecom szerint a vállalatot jelentős kár érte, hiszen a műhold költségein kívül számolniuk kell a cég értékének csökkenésével is, ami a számításaik szerint pár nap alatt 30 millió dollárral esett.

Az AMOS-6 nevű szatelit pályára állítása után több ügyfélnek dolgozott volna, amelyek között olyan nevek szerepelnek, mint a Facebook és az Eutelsat Communications. A két cég most keresi az alternatív lehetőségeket, amivel párhuzamosan megindult az ügy hivatalos kivizsgálása is.

Az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX életében ez volt a második katasztrófa. Az első 14 hónappal ezelőtt, 2015 júniusában történt, amikor a Nemzetközi Űrállomásra tartó Falcon 9 rakéta két perccel a floridai kilövés után robbant fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.