Tudomány

Indul az első újrafelhasznált SpaceX rakéta

A SpaceX projekt újabb szintet lép, hamarosan élesben tesztelik a reciklált rakétát.

Eddig lehetett komolytalannak nevezni a SpaceX projektet, mondván, a “kereskedelmi fejlesztésű” űreszközöknek még csak egy része végzett sikeres repülést, ráadásul a visszatérő egységek rendre olyan állapotban pottyantak le az égről, hogy azokat már nem lehetett újra felküldeni.

Mindenesetre Elon Musk nem adja fel, és egyre tökéletesebbre csiszolja saját űrprogramját. Májusban harmadszor is sikeresen landolt egy Falcon 9 rakéta, miután Föld körüli pályára állította egy thaiföldi társaság THAICOM 8 nevű távközlési műholdját. Ez már akkor is nagy sikernek számított, mivel a Falcon 9 első leszállási kísérletei mind kudarccal végződtek.

Most pedig új mérföldkő következik. Az előző három sikeres Falcon 9 landolás után ugyanis még minden esetben új rakétát küldtek fel ugyanabból a sorozatból, most viszont a legújabb bejelentés szerint a következő küldetésben az egyik olyan eszköz repül majd, amelyik áprilisban sikeresen visszatért az űrből. Sőt, egészen pontosan ugyanaz. a CRS-8 meghajtó modul indul útra, mint ami a Dragon kapszulát kilőtte.

Ez azt jelenti, hogy élesben is tesztelik az Falcon 9 újrafelhasználhatóságát, tehát már nem azt kell figyelni, hogy egy adott rakéta fel tud-e jutni az űrbe és sikeresen visszatérni, majd landolni, hanem azt, hogy mindezt folyamatosan ismételve is képes-e megtenni. A fellövés pontos időpontját még nem közölték, de valamikor ősszel várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik