Tudomány

Hamarosan nem lesz probléma egy sérült szaruhártya

Az egészséges szaruhártya elengedhetetlen a megfelelő látáshoz. A sérülése éppen ezért igen veszélyes, már csak azért is, mert a helyreállítása és a pótlása is nagyon nehéz feladat.

A Melbourne-i Egyetem kutatói juhok szemébe ültették be azt a speciális hártyát, amely képes a szaruhártya regenerálására, és ezzel a látás visszaállítására is. A technológia hiánypótló megoldás lehet, a transzplantációs listák ugyanis végeláthatatlanul hosszúak, ráadásul bizonyos esetekben a gazdaszervezet immunrendszere egyszerűen kilöki a beültetett szervet.

A szaruhártya a szemgolyó külső burkának elülső, áttetsző rétege, amely többek közt a fény töréséért felelős. A szerv speciális vízszivattyús sejtek segítségével tartja magát tisztán, ezek nélkül nem tökéletes a látás sem. Az öregedéssel, betegséggel, vagy sérüléssel elpusztulhatnak a sejtek, a szervezet viszont magától nem képes helyreállítani azokat.

A melbourne-i tudósok most megoldást találtak a problémára. Egy kis bemetszésen keresztül olyan hidrogél alapú hártyát helyeztek juhok szaruhártyája elé, amely képes beindítani a regenerációt. A víz- és tápanyagmegtartó szerves anyag két hónap alatt lebomlik, új, egészséges sejteket hagyva hátra.

Berkay Ozcelik, a kutatócsoport tagja úgy véli, a végső cél az, hogy a hidrogél korongokat egyenesen a szaruhártyába ültessék, valamint hogy rávegyék a sejteket, hogy magukat gyógyítsák meg.

Mivel a betegek saját sejtjeit használjuk, nem fenyeget a betegségátadás vagy szövetkilökődés kockázata

– tette hozzá a szakember.

A tervek szerint a 2014-óta tartó fejlesztés következő állomása 2017-ben jön el, amikor a technológiát embereken is kipróbálják. Ha a tesztek sikeresek lesznek, csak idő kérdése, hogy az új hártyák kereskedelmi forgalomban is megjelenjenek.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik