Tech tesztlabor

Még a füleseknél sem igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve

A nyár közepén már volt szerencsénk az iFrogz egyik vezeték nélküli füleséhez, ami a kifejezetten barátságos árcédula mellett biztosított normális hangminőséget. Az akkori tapasztalatokon felbátorodva egy nagytestvért is kipróbáltunk, és az Aurora fejhallgató szintén nem okozott csalódást.

Már rögtön az elején szögezzük le: az iFrogz fej- és fülhallgatók nem tudnak és igazából nem is akarnak versenyezni a legnevesebb gyártók csúcstermékeivel, és nem is az audiofil felhasználókat veszik célba.

Végre egy vezeték nélküli füles, ami jól szól, de nem kerül egy vagyonba
Az iFrogz Impulse Duo elfogadható áron kínál wireless technológiát és normális hangminőséget.

Ezek a kütyük lehető legkedvezőbb árcédulával igyekeznek normális minőséget nyújtani az átlag felhasználóknak. Mindezért cserébe el kell viselnünk néhány kompromisszumos megoldást, és a hajunkat ugyan nem dobjuk el cég füleseitől, de az említett cél a legtöbb esetben teljesül.

NEM SZERELEM ELSŐ LÁTÁSRA

Az Aurora névre keresztelt vezeték nélküli fejhallgatót a nyár végén dobta piacra az iFrogz márkát birtokló amerikai Zagg, és a csomagolás kibontását követő első találkozás során főleg azok a kompromisszumok tűnnek szembe, amiről egy sorral feljebb már említést tettem.

A fejhallgatót kézbe véve azonnal szembetűnik, hogy az alig több mint 10000 forintos árcédula főleg az anyaghasználatnak köszönhető, ugyanis az Aurora kicsit gagyinak tűnik.

A piros, kék, fekete és fehér színű változatok közül nálunk az utóbbi járt, és a teljesen műanyag kialakítás elsőre nem túl biztató: nyeklik-nyaklik, a fejpánt állítható része elsőre szorul, a jól látható méretes csavarok, és a jobb kagylón található, hangosan kattanó gombok pedig a lengyelpiacos cuccokat idézik.

Fotó: 24.hu

A fülest felvéve szerencsére javul az összkép, ugyanis az Aurora a minimális súlya okán kifejezetten kényelmes. Jól simul a fejre, nem szorít, és jobbára stabilan ül a kobakunkon: sétálás közben nincs vele probléma, viszont aki futáshoz keres fejhallgatót, annak nem ez lesz a megfelelő választás, ugyanis a lendületesebb mozgás hatására simán lecsúszik a fejünkről.

EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ

A füles természetesen Bluetooth-on keresztül csatlakozik az okoseszközeinkhez, és a párosításhoz mindössze a jobb kagylón található nagyobb univerzális gombot kell nyomva tartani hat másodpercig.

Fotó: 24.hu

Az összekötést követően kifejezetten stabil kapcsolatot kapunk, nálam például még 10-15 méteres távolságnál sem fordult elő, hogy megszakadt volna az összeköttetés a füles és az iPhone között, ráadásul most a korábban tesztelt Impulse Duo random pattogása sem zavarta a zenehallgatást.

Habár a füles wireless, jár mellé egy összekötő kábel, amin megtalálható a headseteknél hagyományos kattintós távirányító, illetve a mikrofon, de ugyanezeket a funkciókat az Aurora vezeték nélküli „üzemmódban” is tudja. Szintén a jobb kagylón helyet kapott egy mikrofon, illetve itt találhatók a gombok, amikkel léptethetünk a számok között, illetve változtathatunk a hangerőn.

Az univerzális középső gombbal egyrészt a telefon előkaparása nélkül fogadhatunk bejövő hívást, alapállapotban pedig ezzel indíthatjuk el vagy állíthatjuk meg a zenelejátszást.

A gyártó ígérete szerint a beépített akkumulátor nagyjából tíz óráig bírja szuflával, ami folyamatos használat esetén túlzás, de egy nyolc órás munkanapot nálam töltés nélkül kibírt a fejhallgató, szóval ezen a téren nem lehet okunk panaszra. Ha este nem felejtjük el töltőre dugni a készüléket (USB-n keresztül), akkor másnap biztos, hogy útközben sem hagy minket cserben.

DE JÓL SZÓL?

A legfontosabb kérdés persze az, hogy a vezeték nélküli megoldáshoz képest kifejezetten kedvező árért milyen hangminőséget kapunk, és az Aurora ezen a téren nyújtja a legkellemesebb meglepetést.

Fotó: 24.hu

A fejhallgató mindkét kagylójában 30 mm-es meghajtóegységek kaptak helyet, és az árkategóriához mérve a hangszórók kifejezetten jól végzik a dolgukat. Valamivel erősebb basszust ugyan még el tudtam volna viselni, de a füles még maximum hangerőn is torzításmentes és tiszta hangot biztosít, legyen szó magas vagy mélyebb tartományokról,

és az énekhangok is nagyszerűen szólalnak meg.

Az összhatást ráadásul kiválóan erősíti, hogy a párnázott kagylók szépen befedik füleinket, és úgy simulnak a hallószerveinkre, hogy még zajszűrőként is funkcionálnak, így a zene indítását követően azonnal elzárhatjuk magunkat a külvilágtól. Az utcán sétálva ez persze nem feltétlenül jön jól, de egy hangos szerkesztőségben áldásnak hatott az Aurora ilyen jellegű kialakítása.

ENNYI PÉNZÉRT…

Hogy a teljesen műanyag, fém merevítő nélküli kialakítás mennyire viseli el a folyamatos hordozgatást, azt ugyan nem volt lehetőségünk kipróbálni, illetve a jobb kagylón található gombokra érdemes vigyázni, ugyanis az olcsó anyaghasználatnak köszönhetően ezek lehetnek az első áldozatok, de

ezt leszámítva komolyabb panasz nem érheti az Aurorát.

Nagyjából 10000 forintért kapunk egy alapvetően kényelmes fülest, ami hibátlan vezeték nélküli technológiával van felvértezve, így ezúttal a legnagyobb fülesátok, a kontakthibás vezeték miatt sem kell aggódni, ráadásul az árkategóriához képest meglepően erős és jó hangzást kapunk.

Az iFrogz fülese nyilván nem az örökkévalóságnak készült, a nem túl masszív kialakítás miatt az átlagnál jobban érdemes vigyázni rá, viszont a barátságos árcédula, és a hozzá társuló hangminőség okán ennek ellenére is ideális választás lehet azoknak, akik igénylik a wireless nyújtotta kényelmet, ugyanakkor nem tudnak, vagy nem akarnak pluszban súlyos ezreket költeni a nevesebb gyártók hasonló megoldásaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik