Tech hardverteszt

Itt egy olcsóbb füles, amit videojátékra teremtettek

Sades SA 903, a gyártó gamer fülhallgató modellje sokak számára ismerős lehet, hiszen ez az egyik olyan kínai márka, amei kiemelkedik a perifériagyártók szürke tömegéből. A teljes fület takaró kialakítás, a mikrofon és a kábelen elhelyezett vezérlőpanel meglehetősen kényelmes használatot tesz lehetővé, virtuális 7.1-es hangot képes előállítani, a minősége pedig bőven kárpótol a megszokottnál magasabb, 11 200 forintos árért. A RendeljKínait letesztelte, mennyire jó benne zombikat mészárolni.

KICSOMAGOLÁS

A „gamerséghez” képest alantas indokból került hozzánk tesztre a Sades SA 903 fejhallgató: szükségünk volt egy olyan termékre, amivel nemcsak zenét hallgathatunk és zombit ölhetünk, hanem a mikrofonján értelmes hangminőségben kommunikálhatunk a kollégákkal.

Gamer termékhez méltó módon, a doboz kinézete üt, főleg a fehér színű fejhallgatóval az elején, amin kék kiegészítő színezés díszít a széleket. A fekete szerintünk nem annyira menő, sőt inkább mondanánk bazárinak, és ez az érzés a doboz felnyitása után sem múlik el. A füles mellett a csomagolásban helyet kapott még a driver CD, illetve az angol nyelvtan szerint is helyesnek tűnő kézikönyv.

A doboz kicsit viseletes, de azért a csomagolás így is menő terméket sejtet – Forrás: RendeljKínait

Alapvetően a túltolt gamer jegyeket magukon viselő fejhallgatók nem szoktak bejönni, legalábbis ami a kinézetet illeti. A felső rész itt is ujjlenyomat gyűjtő, kopogós műanyag, ráadásul a fényes fajtából, és valamiért úgy érezték, hogy ha beletesznek egy vörösen világító betétet, akkor majd jobban megy az ellenségek szétlövése a World of Tanks-ben. Szerencsére a többi része matt, és a piros csíkok sem rontják el az összhatást, de persze ízlésről felesleges vitatkozni,

valakinek ez a stílus tetszik, másnak pedig nem.

A fejhallgató teljesen lefedi a fület, pont, ahogy szeretjük, bár nekünk egy picit lötyögősen állt a fülünkön, de például Miki egérnek biztos, hogy kicsi lenne. Az USB portban végződő kábelezés viszont nagyon szép, a borítás a hegymászó köteleket mintázza, és legalább annyira minőséginek is érződik. A bal fülnél lehajtható mikrofon szára kívül fényes, belül érdes műanyag, az biztos, hogy erről sem a prémium anyaghasználat jut majd eszünkbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy a funkcióját nem tölti be tökéletesen, csak a gyártónál kicsit még dolgozhattak volna a fogyasztó lenyűgözésén.

A dizájn megítélése természetesen ízlés kérdése – Forrás: RendeljKínait

A méret viszont nagyon jól beállítható, szépen fokozatosan kattan a helyére, és szerintünk minden fejméretre illeni fog, legyen valaki Kicsi Én vagy éppen Quasimodo. Összességében egy kényelmes, és jól beállítható fejhallgatóról van szó, aminek a kinézete nekünk nem igazán jött be, de annak biztosan tetszeni fog, aki zombihentelés vagy tankvadászat mellé veszi.

TESZTÜZEM

Elsőként a drivert telepítettük a számítógépünkre, ami egyből össze is veszett a Windows 7 Pro-val. Mivel megmakacsolta magát, ezért ellátogattunk a hivatalos honlapra, és felraktuk az ott található csomagot. A kínai perifériagyártók esetében már az is csoda, ha ráakadunk az oldalukra, a Sades esetében azonban szépen elrendezett, átlátható dizájnnal van dolgunk, ami mindenképpen jó benyomást tett ránk – korábban is írtunk már a termékeikről, amikről itt olvashattok.

A hangzás nem passzol jól minden zenéhez – Forrás: RendeljKínait

Ami a hangminőséget illeti, itt ketté kell választanunk a felhasználási területet: egyik a zenehallgatás, a másik a játék, ez az eszköz pedig az utóbbihoz készült. Szerintünk az előbbihez nem passzol, hiszen igen erőteljes V karakterisztika jellemzi, vagyis túlsúlyosak a mélyek, ami persze nem baj, ha éppen egy AMX 50B táras tankkal tunkoljuk szét az ellenfelet WOT-ban, vagy

a Far Cry-ban lángszórózzuk le a gandzsamezőt.

Sőt, meglepetésünkre az agresszívabb, alacsonyabb frekvenciával terhelt zenéket is egészen jól szólaltatja meg, a John Wick dallamait hallgatva Marylin Mansont is eléggé keménynek fogjuk érezni.

A lóláb akkor kezd el kilógni, ha olyan muzsikát választunk, ahol sok a hangszer, illetve finomabb az előadásmód. Lindsey Stirling dubstep hegedűjéhez nem a Sades SA 903-at fogjuk választani, pedig ott azért még akadnak mély hangok. A Morcheeba viszont úgy rakta zsebre, mint a huzat, a komolyabb énekhang megjelenésével jönnek ki igazán a 903 gyengeségei.

Érdekes, hogy a 3D és a virtuális 7.1 hang szoftveres rákeverése nálunk elég jól működött, pedig azt gondoltuk, hogy tönkre fogja vágni a zenei élményt, de nem így történt. Mi alapvetően a plasztikus, az eredetihez minél közelebb álló hangzást szeretjük, ezért is használunk inkább más fejhallgatókat zenehallgatáshoz. Szóval a különböző rásegítések zúzósabb elektronikus zenénél tökéletesen működnek, a nem teljesen természetes effektek inkább hozzáadnak, mint elvesznek a hatásból.

A játékokban viszont mindkét effekt kifejezetten jól érvényesül, a robbanások egészen élethűek, közelinek érezzük őket, mikor tényleg azok, és távolinak, mikor az alkotóknak ez volt a szándéka.

Érződik, hogy erre találták ki a Sades SA 903-at, és nem a zenehallgatásra, pedig ott is hellyel-közel megállja a helyét. Ráadásul kényelmes is, 2-3 óra használat után sem éreztük, hogy nyomná a fülünket, és olyan nagyon nem is izzadtunk bele, pedig mostanában simán 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

A mikrofonja viszont remek, a beszélgetőpartnereink tökéletesen hallottak minket, és alapvetően a kábelen elhelyezett kezelőszervek is jól működnek. A négy gomb közül a felső kettővel hangosíthatjuk és halkíthatjuk a zenét, ami mind folyamatos, mind szakaszos nyomásra reagál. Az alsó kettő a hang és a mikrofon kikapcsolása, utóbbi esetében egy piros LED felvillanása jelzi a kívánt hatás elérését.

ÖSSZEGZÉS

Pozitívan csalódtunk a Sades SA 903-ban, pedig kinézetre nem jött be. Kényelmes, játékok alatt kifejezetten jól szól a telített V karakterisztika, a mélyek ütnek, a szoftveres 3D és a virtuális 7.1 is meggyőző. Még a zúzósabb zenéket is elég szépen szólaltatja meg, de a magasabb frekvenciájú, hangszerekkel terhelt muzsika kifog rajta, különös tekintettel azokra, ahol sok az ének.

Igazából a minőségre sem lehet panasz, ha valamibe bele tudnánk kötni az a dizájn, meg az ujjlenyomatgyűjtő műanyagok indokolatlan túlhasználata. A vezérlőprogram néha összeveszik a Windows 7-tel, de nem hisszük, hogy ez az újabb operációs rendszer tulajdonosait is érintené. Nálunk ez egy vaskos 4,5 csillag, ráadásul ezen kívül van még a palettán néhány ígéretes darabjuk. Aki pedig a zenei élményt helyezné előtérbe, és szintén budget megoldást keres, az válassza a Superlux HD668B-t, EU raktárból.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik