Tech tesztlabor

Vezeték nélküli fülest teszteltünk: normális hangzás, korrekt áron

Napjaink egyik legnépszerűbb kütyüje a vezeték nélküli fül- vagy fejhallgató, amiből mostanra egész széles a paletta: a kifejezetten olcsó megoldásoktól a meglehetősen komoly áron kínált űrtechnikáig terjed a választék. Mi ezúttal egy középkategóriás megoldást, a Panasonic RP-HTX80B névre hallgató fülesét próbáltuk ki, ami kissé retro dizájnt, normális hangzást és teljesen korrekt árcédulát kínál a vezeték nélküli fejhallgatóra vágyó felhasználókat.

A Panasonic a tálalással nem nagyon foglalkozott: az RP-HTX80B egy teljesen hagyományos dobozban érkezik, ami belül sem tartalmaz semmilyen felesleges flancot, hiszen maga a füles egy átlátszó műanyag tokban pihen, és mellette csak egy USB-s töltőkábelt illetve némi papír alapú útmutatót találunk – persze másra nincs is szükségünk, a lényeg úgyis az, hogy miképp szuperál a fejhallgató.

A RETRO KÜLSŐ A LEGMODERNEBB TECHNOLÓGIÁT REJTI – Fotó: Marjai János / 24.hu

STÍLUSOS MÚLTIDÉZÉS

Kialakítását tekintve egy retro stílusú fülessel van dolgunk, ami mindössze három fontosabb részből áll: egy közepén párnázott villából, továbbá a jobb- és baloldali kagylókból – ezek szépen csúsztathatók az acél síneken, és így tudjuk beállítani a számunkra kényelmes viseletet.

A KAGYLÓK CSÚSZTATHATÓK, DE A FÜLES ETTŐL MÉG TELJESEN STABILAN ÜL A FEJÜNKÖN – Fotó: Marjai János / 24.hu

Ez alapján persze akár azt is gondolhatnánk, hogy nem túl stabil a szerkezettel van dolgunk, de erről szó sincs: a kagylók csak kellő erő kifejtését követően mozdulnak el, és ha sikerül megtalálnunk a fejméretünkhöz passzoló pozíciót, akkor onnantól fogva a fejhallgató stabilan, csak egészen finoman szorítva ül a fejünkön, nem mozog, és nem lötyög.

Maratont nem futnánk vele, de sétához tökéletes, és akkor sem kell aggódni miatta, ha sprintelünk egyet az indulni készülő busz felé.

Piros pont jár továbbá azért is, hogy a füles mindössze 190 gramm, köszönhetően a minimalista pántnak és a műanyag borítású kagylóknak. Az egészen csekély súly a párnázott sínnel kiegészítve az átlagosnál jóval kényelmesebb viseletet biztosít, így a füles viselése még órák után sem kényelmetlen. Ugyanitt viszont érdemes azt is megjegyezni, hogy a kagylók műbőr párnái szépen körbeveszik a fület, és kiválóan kizárják a külvilág zajait, anélkül, hogy a kütyü aktív zajszűrést használna.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A fejhallgató minimalista kialakítása a 70-es évek vezetékes modelljeit idézi, ami kifejezetten stílusos megoldás a jóval elterjedtebb, nem egyszer kifejezetten robosztus benyomást keltő, vastag műanyag pántokkal és a fejtől centikre elálló kagylókkal rendelkező drabális modellekhez képest.

A RP-HTX80B abszolút kitűnik a jelenleg kapható kínálatból, és bár praktikus összehajtogatásra nincs lehetőség, de ha valakinek fontos, hogy mit hord a fején, annak ez a megjelenés kifejezetten csábító lehet. A füles ráadásul a fekete mellett kapható még szürke, okkersárga és burgundi vörösben is, így még a szín tekintetében is megtalálhatjuk az egyéniségünkhöz leginkább passzoló változatot.

VEZETÉK NÉLKÜLI KÉNYELEM

A vezeték nélküli fejhallgató természetesen Bluetooth-on keresztül párosítható a mobilunkkal (vagy más lejátszókkal), és kifejezetten stabil a kapcsolatoz kapunk: nálunk a zenehallgatást egyszer sem törte meg idegesítő kihagyás vagy pattogás, sőt a fejlesztőknek a késleltetést is sikerült kiküszöbölni, így mobilos játékoknál, filmezés vagy YouTube-videók esetében sem lépet fel a képhez képest elcsúszó hang zavaró jelensége.

KÖNNYŰ ÉS KÉNYELMES – Fotó: Marjai János / 24.hu

Használat közben a füles headsetként is funkcionál, fogadhatunk vele hívásokat, illetve a jobb kagyló gombjaival vezérelhetjük is a lejátszót: indíthatunk és megállíthatunk számokat, léptethetünk és állíthatjuk a hangerőt. Mindez elméletben szuperül hangzik, viszont a gyakorlatban nem igazán áll kézre a dolog, a gombok elhelyezése nem túl szerencsés, nehézkes megszokni és eltalálni őket, így

még a teszt sokadik napján is inkább a telefont vettük elő a zsebünkből, ha bármit babrálni akartunk zenelejátszás közben.

Szintén a negatívumok listájára írandó, hogy vezetékes módban a fejhallgató egyáltalán nem használható: otthon vagy az irodában nem lehet rádugni se a gépre, se a monitorra/tévére, és az akkumulátor megkímélésére sincs lehetőség, ha épp nincs igényünk a vezeték nélküli kapcsolatra.

Az aksira ugyanakkor egyáltalán nem lehet panasz, hiszen egyetlen töltéssel 24 órányi zenelejátszást biztosít, és már 15 percnyi töltéssel is két és fél órányi aktív használatra elegendő energiát tud felvenni.

SZÉPEN SZÓL

Bár még egy drágább vezeték nélküli fejhallgató sem nyújt olyan hangminőséget, mint egy prémium vezetékes megoldás, azért az RP-HTX80B-t egyáltalán nem érheti panasz ezen a téren. A dobozból kivéve ugyan kell neki néhány óra, mire rendesen „bemelegszik” a készülék, de egy napnyi használat után már kifejezetten kellemes hangélményt kapunk, egyedül talán a 40 mm-es meghajtók erejébe lehet belekötni: valamivel magasabb hangerőt még bőven el tudtunk volna viselni tőlük.

BÁMILYEN STÍLUSBAN MEGÁLLJA A HELYÉT – Fotó: Marjai János / 24.hu

A hangzás tekintetében viszont tényleg nem érheti szó a ház elejét, hiszen a fejhallgató szépen kiszolgálja a különböző hangtartományokat. A magasabb részek kristálytiszták, a basszus kellően mélyre megy, az énekhangok erőteljesek, a vokálok tisztán és elkülönülve szólalnak meg, összességében részletes hangélményt kapunk, és a füles az összes zenei stílusban szépen megállja a helyét.

Persze az audiofil közönség igényeit kielégítő minőséget hiba várunk, de a vezeték nélküli termékek szegmensében, főleg a középső árkategóriában ez a teljesítmény kiválónak számít, szóval ha valaki megbízható, könnyű és kényelmes fülesre vágyik, wireless technológiával és egyedi külsővel, annak a Panasonic RP-HTX80B kiváló választás lehet, hiszen nagyjából 28 000 forintért ezt mind megkapjuk, ráadásul emellé kifejezetten impozáns aksi élettartam dukál, ami szintén jelentős fegyvertény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik