Tech

Elég idegesítő lett a Facebook új keresője

A legnagyobb közösségi oldal rendszeresen változtatja/finomítja a különböző funkcióit, ezúttal viszont a kifejezetten jól működő keresést alakították át feleslegesen körülményessé.

Alig pár napja számoltunk be arról, hogy a Facebook új funkciókkal bővítette a Messengert (például élőben figyelhetjük merre járnak a barátaink), de szerdán máris egy új változással kellett szembesülnünk: ezúttal a közösségi oldal keresőjét buherálták meg Mark Zuckerbergék.

Első kattintásra még nem tűnt fel a változás, hiszen a közösségi oldal tetején található keresősávba kattintva azok az oldalak töltődtek be, amelyekre legutóbb rákerestem, pont úgy, ahogy az elmúlt hónapokban mindig: megjelentek a profilképek és az oldalak nevei, rájuk kattintva pedig rögtön oda jutottam, ahová szerettem volna.

Forrás: 24.hu

A fura módosításra akkor lettem figyelmes, mikor elkezdtem begépelni egy megszokott keresőszót (általában így jutok el az általam látogatott oldalakra, és az ismerőseim adatlapjára), és ahelyett, hogy a Facebook azonnal listázta volna a szóhoz/névhez kapcsolódó oldalt vagy profilt, csak kulcsszavakat jelenített meg.

Ezek már nem a korábban megszokott profilképes gyorslinkek, hanem rájuk kattintva egy külön keresőoldalra jutottam, ahol listaszerűen megjelent az elérni kívánt oldal/személy, és még egyet kellett kattintanom azért, hogy eljussak a célállomásomra.

Bal oldalon a régi, jobb oldalon az új kereső

A változás nem égbekiáltó, de kicsit azért idegesítő, hogy a korábban tökéletesen és gyorsan működő megoldást egy olyan variáns váltotta fel, ahol egyetlen kattintás helyett meg kell várnom egy külön keréssösszesítő betöltődését, majd onnan kell tovább navigálnom arra az oldalra, ami két nappal ezelőtt még simán kattintható volt a keresősávból.

A megváltozott funkció még nem érhető el mindenki számára, de ha élesedik, akkor a számítógép böngészőjében és mobileszközökön is az új megoldással kell megbarátkoznunk. Azért bízom benne, hogy a Facebook egyelőre csak kísérletezik a keresővel, és végül úgy döntenek, hogy nem változtatnak azon, ami egyébként megfelelően működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik