Tech

Élőben kukkolhatjuk a Messengeren, merre járnak a barátaink

A Facebook csevegőjének legutóbbi frissítése egy meglehetősen ijesztőnek tűnő, de bizonyos helyzetekben hasznos funkciót vezet be: valós idejű információkat oszthatunk meg ismerőseinkkel arról, hogy éppen merre járunk. A napokban további lehetőségek is érkeznek, például a csevegőn belül azonnal lehet majd képeket és videókat készíteni egyetlen érintéssel.

Az élő követés engedélyezése előtt természetesen be kell kapcsolnunk a GPS-t, utána pedig a csevegőablakban megjelenő Google Térképen már meg is jelenünk kék, mozgó pontként. A követést egy órára, azaz hatvan percre engedélyezhetjük, de ezen idő alatt bármikor kikapcsolható a funkció, illetve egy visszaszámláló mutatja, hogy hány percig aktív még a követés.

Az élő tartózkodási hely megosztásához Androidon a további opciókat jelentő három pontra kell tappolnunk a csevegőablak menüjében, ott pedig a Hely funkciót választva indíthatjuk el az élő követést. Emellett van lehetőség arra is, hogy csak a pillanatnyi helyünket osszuk meg, vagy egy kinézett találkozási helyet, ami lehet akár a város másik végén is.

A Facebook blogposztja szerint a felhasználók kifejezetten hasznosnak találták a funkciót a tesztidőszak alatt, mert így nem kellett egyfolytában írogatni a sörözésre hivatalos haveroknak, hogy merre járnak, a követés megkönnyíti a találkozókat. Mivel csoportos beszélgetésben is működik, ezért egyszerre akár több ismerőst is figyelhetünk.

Az „Élő tartózkodási hely”(Live Location) nevű új funkció március végén rajtolt el hivatalosan, fokozatosan gördül ki Androidra és iOS-re világszerte. Az alkalmazásboltokba április negyedikén felkerült frissítéssel már a legtöbb magyar felhasználó is láthatja, páran pedig még több új eszközre figyelhetnek fel a napokban. 

A közösségi óriás ugyanis az Egyesült Államokban tegnap elindította az M nevű intelligens asszisztensét, ami több mindenre is képes lesz a csevegőalkalmazáson belül: a beszélgetést elemezve matricákat ajánl, ha fizetésről beszélünk, akkor segít a küldésben, ha arról beszélgetünk, hogy össze kéne futni, akkor beállíthatunk közös értesítést egy találkozóra.

Ez csak később fog világszerte megjelenni, de a többi ország felhasználói már most dizájnbeli változásokat kapnak, jelentette be a cég. Főleg üzenetküldést meggyorsító változások kerülnek be: például egy gomb alá kerülnek a matricák, a gifek és emojik, lehetőség lesz az ablakon belüli fotózásra, vagy ugyanígy videót készíthetünk egy hosszabb érintéssel, anélkül, hogy kilépnénk a beszélgetésből. Emellett megjelenik a találkozók szervezését segítő Terv készítése funkció is, ami egy előre beállított időpontban figyelmezteti a beszélgetés minden résztvevőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik