Tech

Ön még nem kapcsolta ki a Windows 10 kémszoftverét?

Ja, hogy nem is tudott arról, hogy a Microsoft elvben mindent tud önről? Akkor gyorsan cselekedjen, megmondjuk, hogyan.

Bár erről már az operációs rendszer megjelenése előtt is világszerte megjelentek cikkek (nálunk is), a legtöbben még mindig nem tudnak róla, hogy a Windows 10-ben alapértelmezetten futnak a felhasználók atadait gyűjtő programok. Ha a telepítéskor valaki nem a részletes módot választja, ahol kikapcsolhatja ezeket a funkciókat, a rendszer bizony képes rögzíteni és továbbküldeni minden egyes legépelt betűt, mikrofonba mondott szót vagy elkészített képet.

A Microsoft konkrétan így fogalmazza meg ezt a képességet:

Amikor ön bármilyen módon interakcióba lép a windowsos eszközzel (beszéd, kézírás vagy gépelés formájában), a Microsoft összegyűjti a beszéddel, írással és gépírással kapcsolatos információkat, beleértve többek között a naptár és kapcsolatok alkalmazás adatait is (…)

Hivatalosan persze minden létező fórumon elmondják, hogy ezeket az adatokat kizárólag biztonsági okokból gyűjtik, és nem olvasnak bele, nem teszik közzé, ésatöbbi, ésatöbbi. De azért lássuk be, a Nagy Testvéreket sose szerettük (bár a politikai fejtegetésbe most ne menjünk bele), épp ezért jó tudni, hogy van mód a Windows 10 kíváncsiskodásának beszüntetésére.

Így kapcsolhatja ki a kéretlen adatrögzítő funkciót

Kattintson a Start menüre és nyissa meg a Gépházat (Settings).

windows-10-keylogger-02

Válassza ki az utolsó sorban az Adatvédelem (Privacy) menüpontot.

windows-10-keylogger-03

Itt a bal oldali menüsorban kattintson az Általános menüpontra, majd a listában állítsa kikapcsolt állapotba a kapcsolódó szakaszt (“Információ küldése a Microsoftnak az írási szokásaimról…”). Paranoiásabbak egyébként nyugodtan kikapcsolhatják az összes többi listaelemet is, ha attól tartanak, hogy a Nagy Testvér a hirdetések személyre szabásával, az alkalmazásokat telepítő szűrővel, vagy a nyelvi adatokkal is visszaélhet.

windows-10-keylogger-04

Ezek után a bal menüsorban keressük meg a Beszéd, szabadkézi bevitel, gépelés (Speech, inking and typing) sort, és ha itt látunk egy Ne ismerjen meg (Stop getting to know me) gombot, nyomjunk rá egy izmosat. Erre nem lesz mindenkinél szükség, ugyanis a magyar régióval és nyelvvel beállított Windows 10-ben eleve nem használható a Cortana segéd, így alapértelmezetten nem is él ez a funkció – aki tehát itt az Ismerkedés gombot látja, ne nyomjon semmit.

windows-10-keylogger-05

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik