Mobil

Az Ubernél is jobb lehet a Waze telekocsija

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 05. 18. 10:35

Ha ön taxis, vagy kormánypárti Uber-betiltó, kezdjen kereszteket vetni és vudubabákat varrni, San Francisco már teszteli az új alternatív taxis szolgáltatást.

A Waze eddig “csak” egy navigációs alkalmazás volt, amely persze már így is nyújtott különleges szolgáltatásokat. Leginkább azért szeretik, mert közösségi információk alapján kijelzi a választott útvonal forgalmi állapotát, megmutatja a dugókat és traffipaxokat, így segít elővigyázatosan vezetni, vagy épp alternatív útvonalakat keresni. Nem csoda, hogy az ígéretes app már egy ideje a Google tulajdonában van, és a cég saját térképébe is beépítette a sofőrök visszajelzéseiből nyert forgalmi adatokat.

Na, de most még nagyobbat gurít a Waze: új szolgáltatást tesztelnek Waze Carpool néven, amely kicsit merít a navigációs app közösségi jellegéből, de erősen támaszkodik az “alternatív taxik” és telekocsis megoldások divatjára is. Konkrétan az ingázókra szabták, segítségével összeköthetők azok, akik hasonló útvonalon utaznak – ha például van 3-4 olyan illető, aki nagyjából ugyanonnan ugyanoda ingázik naponta, a Carpool használatával egy autóba szerveződhetnek.

A megoldás alapja a Waze alkalmazás maradna, a sofőrök ezt használnák utazásuk megtervezésére, aki pedig az adott útvonalra és időpontra betársulna, a Waze Rider nevű különálló app segítségével foglalhat magának helyet az autóban. Az útvonal alapján aztán a rendszer hozzájárulási összeget számol, amelyet az utastól az Uberhez hasonlóan automatikusan vonhat le a szolgáltatás (és minden bizonnyal egy kisebb részt az üzemeltetők tesznek el közvetítői díjként).

A megoldást jelenleg meghívásos alapon tesztelik San Francisco körzetében, és még nem tudni, mikor lesz belőle egyrészt végleges szolgáltatás, másrészt milyen gyorsasággal kezd terjedni a világ többi részén. Viszont a végére itt hagyunk egy érdekes gondolatot: a Google ugyebár ezerrel fejleszti az önvezető autókat. Már látjuk magunk előtt, ahogy a legnépszerűbb ingázási útvonalakon Google-robotkocsik járkálnak oda-vissza, az utasok pedig nem sofőröknek, hanem a cégnek fizetnek az utazásért?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.