Nagyvilág

Kiderült, honnan jött a radioaktív felhő Európa fölé

fukusima (Array)
fukusima (Array)
A Roszatom egyik hírhedt létesítménye lehet a háttérben.

Ugyan az emberi egészségre veszélytelen mennyiségben volt jelen a rutánium 106-os izotópja a légkörben, mégis ijesztő volt a hír, hogy egy nukleáris felhő sodródott Európa felé októberben. A 444 most arról ír, elég valószínű, hogy megtalálták a szökött ruténium forrását.

Az adott anyag nem természetes, így az az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy egy nukleáris üzemből szivároghatott ki. November 9-én közölte egy francia kutatóintézet, hogy Oroszországból vagy Kazahszténból érkezhetett a felhő, de ezt egyik állam sem ismerte el.

Magyarországon is megjelent a radioaktív felhő
A magyarországi légkörben mérhető ruténium izotóp mennyisége alacsony volt.

A Magyarországon hamarosan atomerőművet építő Roszatom is közölte, Oroszország felett szinte alig mutattak ki ruténiumot, de kiderült, hogy ez nem igaz. Végül az orosz Greenpeace megkereste a Roszhidromet kutatóintézetet, ami feltette a honlapjára a mérési adatokat. Ezek szerint szeptember végén több orosz mérőponton kimutatták a ruténiumot.

Két mérőpont is észlelte, mindkettő cirka 100 kilométerre volt a nukleáris katasztrófák egyik ősatyjától, a majaki létesítménytől, ahol kiégett atomerőművi fűtőelemeket dolgoznak fel.

Szeptember végén elterjedt a ruténiumfelhő Oroszország déli részén, majd megjelent Olaszországban, Ausztriában és ezután mérték Szentpéterváron is. A Greenpeace bizonyítani nem tudja, hogy Majak a forrás, de más olyan atomlétesítményről nem tudni a tágabban vett környéken, ahol ruténiummal dolgoznának.

Mindenesetre a francia IRSN intézet szerint 100-300 terabecquerelnyi izotóp kerülhetett a légkörbe, miközben Majak engedélyes szerint csak 0,03 terabecquerel kerülhetne (ez a radioaktivitás SI-mértékegysége). A Greenpeace az orosz ügyészséghez fordult, vizsgálják már ki az esetet.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik