Nagyvilág

Londoni terror: öten haltak meg a brit parlamentnél

  • Szerdán kora délután két súlyos incidens történt London központjában, a parlament környékén.
  • Egy terepjáróval egy ismeretlen a Westminster híd járdáján sétálók közé hajtott. Egy nőt a Temzéből húztak ki súlyos sérülésekkel.
  • A támadó végül a parlament kerítésének hajtott, rálőttek, de elmenekült a kocsitól.
  • Rögtön ezután valószínűleg az ámokfutó férfi próbált bejutni a parlament épületébe, egy késsel felfegyverkezve támadott.
  • Megkéselt egy rendőrnőt, majd meglőtték őt a biztonságiak. A rendőr és a támadó is meghalt.
  • Összesen öten haltak meg, negyvenen megsebesültek. 12 sérült állapota súlyos. Magyar nincs a sérültek között, de három francia diák és egy román pár igen.
  • London központját lezárták, a brit és a skót parlament üléseit berekesztették, a miniszterelnököt kimenekítették.
  • Elkövető szervezet egyelőre nem jelentkezett, a rendőrség mindenesetre terrortámadásként kezeli a történteket.
  • Theresa May kormányfő elmondta késő este, hogy a támadó a demokráciát támadta meg azzal, hogy a parlamentnek rontott neki.

Lezárták a brit parlament környékét, miután lövöldözés és ámokfutás történt a környéken szerda délután – írja a Sky News. Egy támadó – aki nem az először sejtett Abu Izzadeen – autójával a Westminster hídon emberek közé hajtott, majd nekiment a parlament kerítésének egy terepjáróval. Fültanúk lövéseket hallottak ekkor, valamint füst szállt fel a kocsiból.

A Scotland Yard szerint negyvenen sérültek meg, hárman meghaltak. Megszólalt a St Thomas Kórház egyik orvosa is, aki annyit mondott, sokan “katasztrofális” sérüléseket szenvedtek. Egy fejsérült rendőrt is elláttak.

Egy nőt élve, de súlyos sérülésekkel szedtek ki a folyóból, amin hajózási zárlatot rendeltek el a támadás után. Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter nyilatkozott is a BBC Newsnak: ő nem látta a gázoló autót, de hallotta az ütközést egy taxiból, amiben épp utazott. Ő négy embert látott a földön feküdni, egyikük komolyan vérzett. A lenti videót amúgy Sikorski (aki most a Harvardon oktat) posztolta először:

Úgy tudni, három francia diák is megsérült, ezt a francia miniszterelnök, Bernard Cazeneuve is megerősítette. Kettejük állapota súlyos, amúgy egy normandiai gimnáziumból érkeztek osztálykirándulásra a 15-16 éves diákok. A román külügy szerint két román sérült is van. Az alábbi kép is a helyszínen készült a Westminster hídon végigrobogó, majd a parlament kerítésébe rohanó autóról:

Késelés és lövöldözés a parlamentnél

Az autós ámokfutás után a tettes valószínűleg elszaladt a kocsitól, majd következett az akció második része. A parlament udvarán, az Old Palace Yardon akart erőszakkal bejutni a Telegraph szerint, egy rendőrt támadott meg a középkorú támadó. Megszurkálta egy kb. 18 centi pengéjű késsel, majd egy biztonsági őr rálőtt legalább háromszor. Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre, de a támadó meghalt, pedig 52 percen át próbálták újraéleszteni.

Egy embert sokáig próbáltak újraéleszteni, végül ez nem sikerült az alapján, hogy letakarták a testét egy pokróccal. Úgy tudni, ő a megszúrt rendőr, akinek halálhírét estére megerősítette a londoni rendőrség is. A 48 éves, 15 éve szolgáló Kieth Palmert nevezték meg a rendőri áldozatként éjjel.

A sérültek közül a mentők szerint 12-nek súlyos az állapota. Az egyik halott a fent említett rendőr, egy másik a támadó, aki valószínűleg egyedül volt.

A King’s College Kórház közölte, a traumatológián jelenleg hat férfi és két nő fekszik súlyos állapotban, ketten kritikus állapotban vannak. A közeli metrómegállót és a szemközti London Eye óriáskereket is lezárták, a parlament ülését felfüggesztették (sőt az edinburgh-i skót ülését is), a képviselőknek sokáig az ülésteremben kellett maradniuk. A környéket kiürítették (erről felvétel is készült) és hermetikusan lezárták, bár a rengeteg rendőrtől, mentőtől, tűzoltótól eleve egy gombostűt sem lehetett leejteni. A kimenekítetteknek menedéket nyújtott a híres Westminster Abbey, azaz apátság is. Sok evakuált ember csak este 8 után hagyhatta el a menedékhelyét.

Hősök és menekülők

Tobias Elwood konzervatív képviselő próbálta újraéleszteni a megkéselt rendőrt, szájon át lélegeztette és szívmasszázst alkalmazott rajta a mentők kiérkezéséig. Ahogy fentebb írtuk, a rendőr sajnos nem élte túl a késelést. Elwoodról azóta kiderült, hogy korábban katonaként szolgált, illetve bátyja meghalt a 2002-es bali terrortámadásban.

Theresa May kormányfőt fegyveres rendőrök menekítették ki egy másik bejáraton, nem esett baja. A rendőrség megerősítette, hogy terrorista incidensként kezelik a történteket (amiről már Donald Trump amerikai elnököt is értesítették).

A magyar külügy is reagált, nem tudnak magyar sérültről, és kérik, csak azok hívják a követség számát, akiknek tényleg lehetett a közelben ismerősük. Egyébként érdemes figyelni a Facebook Safety Check funkcióját, ahol a londoni ismerőseink jelezhetik, jól vannak-e.

További képeinket itt találja. A londoni rendőrség egyébként a Twitteren kérte a szemtanúkat, hogy küldjenek fotókat és videókat a történtekről. A térképen látható a Westminster híd, ahol a gázolás történt, tőle balra lent a londoni parlament épülete.

Eközben politikusok armadája fejezte ki együttélését, jelenlegi és volt brit miniszterek és kormányfők, valamint a világ vezetői nyilvánították ki együttérzésüket. May kormányfő pedig elrendelte, hogy eresszék félárbócra a nemzeti lobogókat.

May késő este, magyar idő szerint 10 óra körül beszédet tartott. A brit kormányfő elmondta, hogy “beteg és romlott” dolog volt az akció, majd dicsérte a rendőrséget és a biztonsági szolgálatokat, megemlékezett az elhunytakról. Hozzátette, nem véletlen, hogy a parlamentet érte támadás, mivel az a demokrácia, a szabadság és a jogrend szimbóluma. A támadó ezt elutasította. Mindenesetre a parlament csütörtökön folytatja munkáját.

2005 és 2016 visszaköszön

Egyelőre nem tudni, tényleg terrortámadás történt-e és ki az elkövető, de egy hónapja írtunk róla, hogy Nagy-Britanniában a hetvenes évek óta nem volt ilyen magas a terrorveszély. Max Hill szakértő akkor azt mondta, az Iszlám Állam támadást tervez az ország ellen. Mindenesetre a mai támadást elítélte és sokkolónak minősítette a Brit Muszlim Tanács.

Londonban 11 és fél éve nem volt terrortámadás. Legutóbb 2005. július 7-én csaptak le öngyilkos merénylők a brit főváros tömegközlekedésére. Egy metrószerelvényben és egy buszon robbantottak iszlamisták, az akcióban akkor 56-an haltak meg és 700-an sérültek meg. A mostani esetben külön durva – és felveti a szándékos időzítés lehetőségét -, hogy pont egy éve történt a 32 halálos áldozatot szedő brüsszeli terrortámadás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik