Nagyvilág

Óriászavargások a bolgár menekülttáborban

Folytatódtak a zavargások csütörtök este a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban, ahol az előző nap a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el. A rendőrség és a táborlakók összecsapásaiban 24 rendőr és két migráns megsebesült, majd a rendőrök több mint 300 migránst őrizetbe vettek.

Karantén

Egy rendőrségi szóvivő szerint körülbelül 2000 migráns vett részt az esti verekedésben a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket. A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök este azt tervezte, hogy a helyszínre látogat.

A karantén miatti tiltakozásul már csütörtökön napközben is voltak zavargások. A bTV bolgár tévé felvételeiből ítélve a menekülttábor területén tűz ütött ki. Értesülések szerint a létesítmény területén több épület is megrongálódott, köztük az étkező és az újonnan épített regisztrációs központ.

Vírus

A tábor 128 lakójánál állapítottak meg korábban többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, a szófiai orvostudományi akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.

A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor mintegy háromezer lakója számára. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek.

Becslések szerint körülbelül 13 ezer migráns – mintegy a felük afgán – vesztegel Bulgáriában.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik