Nagyvilág

Bild am Sonntag: Miért lettek hirtelen ennyire Orbánok a magyarok?

Németországban a kvótareferendum kapcsán foglalkozott Magyarországgal két vasárnapi lap, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) és a Bild am Sonntag.

Financial Times: Orbán Viktor csodát tett

A FAS A választ már ismerik című írásában a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte: Magyarországon népszavazást rendeznek a menekültpolitikáról, és az eredmény biztos, így felmerül a kérdés, hogy miért kell a szavazást megtartani.

A mások mellett elemzőket, valamint harsányi és lyukóvölgyi lakosokat megszólaltató riportban Kovács Zoltán kormányszóvivő a többi között elmondta, hogy a kormány várakozása szerint Szíria és Törökország felől erősödik majd a migrációs nyomás, ezért a referendum politikailag és jogilag is segíti a kormány munkáját.

A szerző megjegyezte, van egy szirt, amelyen zátonyra futhat a vállalkozás, mégpedig a részvételi arány, amely jelenleg valamivel az érvényességhez szükséges szint alatt várható, de elemzők véghajrára számítanak a Fidesz-kampányban.

A legnagyobb példányszámú országos vasárnapi lap, a Bild am Sonntag Utazás Európában című riportsorozatában Miért lettek hirtelen ennyire Orbánok a magyarok? címmel közölt összeállítást Magyarországról, amelyben a szerző, M. Schäfer kiemelte, hogy a lap egy olyan országot mutat be, amely bezárkózik az idegenek előtt.

Hozzátette: amikor a németek a magyarokra gondolnak, elsősorban az 1989-es határnyitás jut eszükbe, és az, hogy a német alaptörvény a mintája az 1989 óta érvényes magyar alkotmánynak. Azonban a tavaly a budapesti Keleti pályaudvarnál rekedt menekültekről készült képekre is emlékeznek, és arra is, hogy a magyarok szögesdrót kerítéssel védik a szerb és a horvát határt, hogy távol tartsák a menekülteket.

A szerző megszólaltatott mások mellett egy 22 éves diákot, aki úgy vélte, hogy a kvótareferendumnak nincs értelme. A Bild am Sonntag szerzője hozzátette: ez a diák egy kivétel.

Egyebek mellett kifejtette, hogy az üzletek tisztasága nem magától értetődő, és a kormánynak is voltak már korrupciós botrányai, de a magyarok mégis Orbánra szavaztak.

Megjegyezte: a Rubik kockát 20 lépésben ki lehet rakni, de Magyarországnak talán valamivel több lépésre lesz szüksége az ország gondjainak megoldásához. (MTI)

Kiemelt kép: Europress fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik