Tudomány zöldövezet

Hónapok óta hordozza halott kölykét a gyászoló csimpánz

PABLO MORANO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
PABLO MORANO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Hónapok óta hordozza magával halott kicsinyét egy csimpánz egy spanyol állatkertben – írja a CBS News. A főemlős kölyke néhány nappal a születése után pusztult el, azóta három hónap telt el, de az állat máig magánál tartja a tetemet.A szakértők szerint ez a gyászfolyamat része, amit tiszteletben kell tartaniuk, ezért nem veszik el tőle a testet, még akkor sem, ha annak látványa néhány látogatót elborzaszt.

A Natalia nevű nőstény egyébként már 2018-ban is elvesztette egyik kicsinyét. A gondozók az újabb tragédia óta folyamatosan figyelik a viselkedését.

PABLO MORANO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Hasonlót korábban már más csimpánzoknál is megfigyeltek, vadon élő és fogságban tartott egyedeknél egyaránt előfordul. Egyes tanulmányok szerint a csimpánzoknak fejlett felfogásuk van a halállal kapcsolatban, és az emberekhez hasonló módon gyászolnak. A gyászoló csimpánzok átlagosan mintegy 70 napig hordozzák és kurkásszák kimúlt kölykeiket.

A csimpánzok veszélyeztetett állatok, mára 170 és 300 ezer közé becsülik példányszámukat. Élőhelyeik elvesztése, orvvadászatuk és illegális csempészésük is hozzájárult ahhoz, hogy populációjuk ennyire lecsökkenjen.

Kapcsolódó
Olyan háborús taktikát használnak a csimpánzok, amilyet eddig csak embereknél láttak
Úgy tűnik, a csimpánzok is hasznosítják a dombokat felderítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik