Tudomány

Városnyi jéghegy vált le az Antarktiszról

Ray Hems / Getty Images
Ray Hems / Getty Images

Újabb nagy jéghegy szakadt le az Antarktisz egy olyan területéről, ahol a brit Halley Kutatóállomás található – írja a BBC. Az elmúlt három évben ez a harmadik ilyen esemény.

Az új jéghegy mintegy 380 négyzetkilométeres, tehát valamivel nagyobb, mint Szentes területe.

A Brit Antarktiszkutató Intézet (British Antarctic Survey, BAS) 2017-ben elővigyázatosságból áthelyezte a Halley-t. Az állomást most már rutinszerűen ki is ürítik a déli kontinens hosszú téli időszakára, a személyzet utolsó tagjai februárban hagyták el a helyszínt.

Az állomány az óceánba nyúló Brunt-selfjég tetején ül, amely időszakosan jéghegyeket vet le a pereméről. A jégself jelenleg rendkívül dinamikus periódusát éli, az új jéghegy egy nagyobb repedéshez vezethető vissza, amelyet 2016 októberében észleltek.

A levált jéghegy már elkezdett sodródni a Weddell-tengeren. A BAS-t két GPS-műszer riasztotta, amelyeket korábban telepítettek a várhatóan leszakadó jégdarabra. Dr. Oliver Marsh glaciológus szerint az eszközök nem túl pontosak, de egy órán belül így is néhány száz méteres mozgást jeleztek.  A műholdas adatok utóbb megerősítették a borjadzás tényét.

A Brunt-jégselfról való gyakori leválások felgyorsítják a tenger felé irányuló mozgását. A selfjég korábban évente 400-800 métert haladt előre, most nagyjából 1300-at. A jégself 1956 óta ad otthont a brit kutatóállomásnak, a szakértők ezért mindent megtesznek, hogy megértsék a régió dinamikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik