Nagyvilág

Legálisan jutott fegyverhez a moziban lövöldöző férfi

Lövöldözés Lousianában (Array)
Lövöldözés Lousianában (Array)

Legálisan vásárolta meg maroklőfegyverét John Russell Houser, aki két embert megölt, további kilencet pedig megsebesített.

Houser az alabamai Phenix Cityben szerezte be a gyilkosságokhoz használt, a Hi-Point cég által gyártott félautomata pisztolyt. A férfi 2008-2009-ben Georgia államban elmeorvosi kényszerkezelés alatt állt és ugyanitt 2006-ban családi erőszak miatt megtagadták tőle a fegyvertartási engedélyt. Korábban gyújtogatásra való felbujtás miatt került összeütközésbe a törvénnyel.

 Kép: Europress Fotóügynökség

Egyelőre nem világos, hogy Houser kényszerkezelését a georgiai hatóságok dokumentálták-e. Ebben az esetben ez ugyanis nagy valószínűséggel bekerült volna a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartásába, és a szakkereskedőknél történő fegyvervásárláskor bármelyik államban felmerült volna, mint kizáró tényező. A fegyverkereskedőkkel ellentétben ugyanakkor a magántulajdonosok és a fegyvervásárok árusai nem kötelesek környezettanulmányt folytatni a vásárlóval kapcsolatban.

Noha Houser törvényesen jutott a lőfegyverhez, a gyújtogatási ügy miatt arra Alabamában sem kapott engedélyt, hogy azt rejtve az otthonán kívül is magánál tartsa.

A rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mi volt Houser indítéka. Nyomozók szerint a férfi a fegyveres támadást megelőzően több mozit is felkeresett és naplót vezetett, amelyben leírta, hogy hol és mikor szándékozik támadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik