Belföld

„Vegyék le rólunk ezt a szégyent!” – nyílt levélben kérik, hogy Balog Zoltán ne maradhasson egyházi vezető

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János

10 elkötelezett református személy „ezernyi társuk nevében kéri”, hogy Balog Zoltán ne maradhasson egyházi vezető.

A Szemlélekhez eljuttatott nyílt levelükben emlékeztetnek, április 24-25. napokon tartják a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakát. A tervezett témakörök között nem szerepel a kegyelmi botrány egyik főszereplője, Balog Zoltán püspöki alkalmassága, „ám kétségkívül ez ma a legnagyobb feszültséget okozó kérdés református körökben.”

Balog püspök cselekedete révén az egyház avatkozott az állam működésébe, amikor püspökként és zsinati elnökként járta ki K. Endre kegyelmét. Így viszont milyen alapon várhatja el azt az egyház, hogy az állam ne avatkozzon be az egyház működésébe? Balog püspök ténykedése az állam és egyház közötti egészségtelen, oda-vissza való beavatkozás és összefonódás megtestesülése. Balog Zoltán püspök egy személyben testesíti meg egyházunk politikai kiszolgáltatottságát

– fogalmaztak az aláírók, hozzátéve, hogy Balog a tisztségét világi hatalmával és az anyagi előnyök kecsegtetésével szerezte meg, ezáltal egyházukban az anyagiasság szimbólumává vált. „A kegyelmi ügy kirobbanása óta különösen, minden nap azért szégyenkezünk, hogy az általa vezetett egyház tagjai vagyunk. Ezért kényszerülünk megszólalni, a petíciónkat aláíró több, mint ezer személy által is felhatalmazva” – tették hozzá.

Úgy folytatták, minden jel arra mutat, hogy jelenleg az egyház semmit sem tanult a történtekből és „Balog egy látszólagos taktikai visszalépés után szégyenszemre az egyház mindenható vezetője marad.”

Egyetlen politikai oldallal sem szabad az egyháznak összefonódnia és ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe hoznia magát. Ha leváltják ezt a kormányt, mi lesz az egyházunkkal?

– tették fel a költői kérdést.

A nyílt levél szerzői szerint Balog magatartásával rossz hírét keltette az egyháznak, viszálykodást, közössége megosztottságát eredményezte, magatartása megbotránkoztatást váltott ki. Ezért eljárást kezdeményeznek a Zsinati Bíróságnál Balog püspökkel szemben és követelik leváltását.

„Üzenetünk világos. A Balog-ügy, ha az érintettek nem ébrednek fel, évekre velünk marad. Itt folyamatosan újabb és újabb ügyek jönnek majd elő Balog püspök múltjából és jelenéből. Nem engedünk a gonosz anyagi csábításának, a hatalom nyomásának és ezeket az ügyeket mi sem engedjük majd a szőnyeg alá seperni. Mi nem a pénzes hatalmasok, hanem a protestánsok, Luther Márton, Kálvin János és az előttünk járó hitvallók örökösei vagyunk. Büszke reformátusok” – zárták a leveletk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik