Nagyvilág

Újabb összecsapások Egyiptomban

Egyiptomi-zavargasok(210x140)(1).jpg (egiptom)
Egyiptomi-zavargasok(210x140)(1).jpg (egiptom)

A Mohamed Murszi államfő ellen tüntetők két észak-egyiptomi városban is összecsaptak az elnököt támogató iszlamistákkal, illetve a kivezényelt rendőrökkel.

A Földközi-tengeri Alexandriában – egyelőre nem azonosított, de feltehetően iszlamista – támadók kövekkel dobálták meg az államfő és a mögötte álló Muzulmán Testvériség ellen tüntetőket, akik szintén kőzáport zúdítottak az ellenségeskedőkre. A városban néhány héttel ezelőtt már voltak összetűzések, amikor tüntetők megtámadták az iszlamista Muzulmán Testvériség irodáját.

A tüntetők ezúttal is azért tiltakoznak, mert szerintük az államfő a jogrend megsértésével, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének felrúgásával igyekszik konszolidálni hatalmát.

Összetűzések voltak a tüntetők és a kivezényelt rendőrök között Zagazig városában is. A Nílus folyó deltavidékén fekvő város abban a tartományban található, ahonnan Murszi elnök származik. Kairóban közben péntek este tüntetők százai gyűltek össze az elnök által kinevezett főügyész, Talaat Abdalla tábornok irodája előtt, és távozását követelték.

Murszi egyre növekvő haraggal szembesül azóta, hogy mozgalma a tavaly júniusi választásokon a hatalomba emelte. Ellenfelei azzal vádolják őt és a Muzulmán Testvériséget, hogy egyedült akarja uralni a Hoszni Mubarak elnök két évvel ezelőtti megdöntésével kezdődött korszakot, s e törekvésében az antidemokratikus rendőri erőkre támaszkodik. A testvériség viszont azzal vádolja a világi ellenzéket, hogy zavargások szításával akarja megkaparintani a hatalmat, amelyet nem sikerült megszereznie a választásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik