Nagyvilág

Megosztja Romániát a magyar állampolgárság

A magyar állampolgárság igénylésének kérdése nemcsak a román közéleti szereplők, hanem a romániai magyarság körében is vegyes véleményeket szül.

Az ellenzékhez tartozó román közéleti szereplők körében különösen az keltett felháborodást, hogy hétfőn Tamás Sándor Kovászna, Borboly Csaba Hargita, valamint Lokodi Edit Emőke Maros megyei tanácselnök Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel együtt elsőként folyamodott a csíkszeredai főkonzulátuson magyar állampolgárságért.

Ennek szellemében nyilatkozott a napokban Mircea Dusa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Hargita megyei szervezetének elnöke, a PSD képviselőházi frakcióvezetője, aki erkölcstelennek nevezte az említett önkormányzati vezetők lépését. Úgy vélte, hogy a román állam képviselőiként és választott közigazgatási vezetőkként ez nem volt helyénvaló, még ha jogilag megtámadhatatlan is, amit tettek.

Bogdan Diaconu, a Konzervatív Párt alelnöke a román állami tekintély lábbal tiprásának minősítette Tamás Sándor, Borboly Csaba, Lokodi Edit Emőke és Antal Árpád magatartását. “Valójában Magyarországra szeretnék költöztetni megyéiket, a magyar állampolgárság pedig csak trükk, amellyel nyíltan jelezhetik, hogy Magyarországnak vannak alárendelve, elárulva Romániát” – vallja Diaconu, aki attól tart, hogy a magyar állampolgárok számának növelésével kívánják alátámasztani az autonómiaigény legitimitását.

Ezzel kapcsolatosan a romániai magyar sajtó idézi Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, aki újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Románia miniszterelnök-helyetteseként egyelőre nem tartja szükségesnek a magyar állampolgárság igénylését. “Én magyar vagyok, román állampolgár, Románia kormányfőhelyettese, így egyelőre nem óhajtok más státust is elnyerni” – fogalmazott az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) által egyaránt idézett politikus.

Ezzel szemben a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete kampányfogásnak tartja az önkormányzati vezetők lépését. Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elítéli, hogy az RMDSZ-es elöljárók kapcsolataikat kihasználva elsőként adták le a honosítási kérelmet. Kulcsár hangsúlyozta: az MPP tagjai is kérni fogják a magyar állampolgárságot, de beállnak a sorba.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mit hoz 2011 a kárpát-medencei magyarságnak? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik