Orbán és Merkel (orbán, merkel)
Közélet

„Elfogadhatatlan” – Merkel üzent Orbánnak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 09. 12. 09:33

Szerinte egy tagország kormánya nem mondhatja, hogy nem érdekli az Európai Bíróság ítélete. Ezt a magyar kormányfő sem mondja.

A Berliner Zeitung nagyinterjút közölt a kancellárral, aki a német belpolitika és a kampány mellett külön beszélt a menekültpolitikáról. Szerinte az EU több fontos kérdésben egyetért, a tagországok egységesek abban, hogy erősítenék a külső határok védelmét, az új menekültügyi rendszert ellenállóbbá tennék, felszámolnák a migrációt kiváltó okokat, partnerségi kapcsolatot alakítanának ki az afrikai országokkal.

A menekültek szolidaritási alapon történő eloszlását csak három-négy tag utasítja el mereven, a többi hajlandó abban részt venni, és az Európai Bíróság döntése után már a szlovák kormányfő is késznek tűnik erre. 

Angela Merkel szerint elfogadhatatlan, ha egy tagország kormánya azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete. (A magyar külügyminiszter először a döntést felháborítónak és felelőtlennek nevezte. Szijjártó Péter szerint az ítélet veszélyezteti Európa jövőjét, szembemegy az európai nemzetek érdekével. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában már óvatosabban fogalmazott, mondván, tanult szlovák kollégájától, ezért tudomásul veszi a bírósági döntést, a kormány ugyanakkor nem változtat menekültpolitikáján. – A szerk.)

A riporter kérdésére, hogy akkor Magyarországnak távoznia kell-e az EU-ból, a kancellár kitérő választ adott.

Azt mondta, számára Európa a közös jogok térségét jelenti, a probléma pedig olyan alapkérdés, amiről októberben az Európai Tanácsban kell tárgyalni.

Arról, hogy a német koalíción belül is vita van a háborús menekültek családegyesítéséról, azt mondta, a kérdést egyértelműen szabályozza a Genfi Egyezmény, de a döntés mindig nehéz, hiszen egyéni sorsokról kell dönteni.

Az Európai Bíróság múlt szerdán elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét, így a korábbi kvótadöntés szerint 1294 embert kellene befogadnunk.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója
Szijjártó sumákolást lát a kvóták körül
Szerinte az unió jól láthatóan egy állandó mechanizmust akar felépíteni a kötelező kvóták alapján történő betelepítésre.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.