Belföld

Orbán: Tudomásul veszem

Bármilyen ügyben születik bírósági ítélet, ugyanazt az elvi álláspontot kell követnünk. Magyarország az Unió tagja, az Unió belső ügyeit a szerződések rendezik. És ez azt jelenti, hogy a bíróság döntéseit is tiszteletben kell tartanunk.

– mondja Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Én a tudomásul venni kifejezést használom, szó szerint veszem át Fico szlovák elnöktől. Szó szerint tudomásul veszem, mert mi nem rongálhatjuk az EU-t, amelynek a jogtisztelet az alapja. Ennek ellenére nem változtatunk a migránsokkal kapcsolatos politikánkon.

A miniszterelnök hetek óta nem nagyon szerepelt a nyilvánosság előtt, most azt mondta,

ennek a három Juszufnak Budapesten kellene élnie, nem Brüsszelben, mi pedig Budapesten ezt tudomásul kell, hogy vegyük,

jelezte Orbán arra, hogy mit beszélhetnek egymás közt a „brüsszeliek”. A miniszterelnök egyébként később kezdte az interjúját, mint szokta, fél órát késett a szokásos fél nyolcas kezdéshez képest.

Amikor betör a lakásba a víz, nem azon kell vitatkozni, hogy a kád melyik részét javítsuk meg, hanem védekezni kell. Azok az országok, akik úgy döntöttek, hogy beengedik a migránsokat, elszúrták. Elsózták a levest, egyék is meg. Miért mi együk meg helyettük? Senki nem mondta nekik, hogy csinálják ezt. Mi szívesen segítünk Németországnak abban, hogy az Európába érkező migránsokat kivigyük a kontinensről, de abban nem, hogy idevonatoztassuk őket. Kivisszük őket Líbiába, meg egyéb biztonságos helyekre, ahol szerintem lenniük kellene.

– tette hozzá a miniszterelnök. Orbán szerint egyébként a bizottság megváltoztatta a klub játékszabályait, mert elvették a lehetőséget a vétóra, amihez megvolt a jogunk.

Aki kerítést akar, az nem akarja beengedni a migránsokat, aki nem akar kerítést, az be akarja engedni a migránsokat,

– egyszerűsítette a miniszterelnök a kvótapert két mondatra.

Van egy terv, ez a Soros-terv része egyébként, hogy jöjjön létre Európában egy állandó rendszer a menekültek elosztására

– mondta Orbán, pedig ezt korábban cáfolta a Bizottság szóvivője. Mármint nem a Soros-tervet, azt eleve nem vették komolyan, hanem az állandó kvótákat.

Itt a volt gyarmattartó országok a nagykutyák. A gyarmattartó múlt miatt azoknak, akik együttműködtek a gyarmatosítókkal, el kellett jönniük, amikor a gyarmatoknak vége lett. Így lettek bevándorló országok Európában. A volt gyarmattartó országok ránk akarják kényszeríteni a saját logikájukat, pedig mi soha nem hívtunk ide senkit, és soha nem voltunk gyarmattartó ország. Mi nem bevándorló ország vagyunk.

– mondta Orbán.

Nem esik le a szakáll a képéről, amikor tőlünk kér pénzt

– mondta Orbán Viktor Martin Schulzról, ami szerinte azért felháborító, mert a németek a gyakorlatban kizsákmányolják a magyar munkaerőt.

Az ítélet semmire nem kötelez minket, mondta Orbán. Ez szerinte csak egy elvi kérdés eldöntése volt. Orbán szerint a kommunikáció érdekes és a politikában fontos dolog, de nem írja felül a valóságot. A magyar emberek népszavazáson döntöttek úgy, hogy bent akarnak lenni az Unióban, és ez  jól van így, fejezte be Orbán az interjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik