Tudomány

Cápákat is ölhetett a hatalmas „kardfogú lazac”

CLAESON ET AL. / PLOS ONE 2024
CLAESON ET AL. / PLOS ONE 2024

Akár cápákkal is képes lehetett végezni egy hatalmas ősi lazac – írja a Newsweek. Az Oncorhynchus rastrosus nevű fajt még az 1970-es években fedezték fel, most pedig egy új tanulmánynak köszönhetően minden eddiginél jobban megismerhettük.

Ezek a gigantikus halak körülbelül 5 millió éve halhattak ki, előtte Észak-Amerika és Japán partjainál éltek.Elképesztő, több mint 2,5 méteres hosszúságával a legnagyobb ismert lazacfélének számít, tömege akár a 180 kilogrammot is elérhette.

Az ősi halat egy időben kardfogú lazacként is emlegették, mert úgy hitték, hogy olyan megnagyobbodott fogai lehettek, mint a kardfogú tigriseknek. Az újabb vizsgálatok viszont arra mutatnak, hogy ez nem igaz, sokkal inkább a varacskosdisznókéhoz hasonló agyaraik lehettek.

A szakértők úgy gondolják, ezeket a fegyvereket arra használhatták, hogy fajtársaik ellen harcoljanak, illetve hogy védekezhessenek a rájuk támadó ragadozók ellen. Mivel ezeknek a lazacoknak rendkívül izmos testük is volt, agyaraikkal olyan erőset üthettek, hogy könnyedén végezhettek akár cápákkal, delfinekkel és fókákkal is. Vadászatra azonban biztosan nem használta fegyvereit, ugyanis sok bálnához hasonlóan planktonokkal táplálkozott.

Kapcsolódó
Óriási folyami szörny koponyájára bukkantak
Az állat testhossza a 4 métert is megközelíthette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik