Tamás Gáspár Milós (tamás gáspár miklós)
Közélet

TGM: A „képviselő” a köznyelvben szolgalelkű, korrupt hülyét jelent

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 12. 09:42

A filozófus a magyar parlamentarizmust elemzi. 1990-től a mostani semmiig.

Tamás Gáspár Miklós a Népszabadságban arról ír, miként romlott a parlamenti munka nívója 1990 óta, amikor még volt valami tétje, amikor még követték a tévé közvetítéseit, az Országgyűlésben pedig voltak nagy szónokok, jeles elmék.

Szerinte sokan máig nem értik a nyugati parlamenti modellt, a központosítást „államosításnak” nevezik, sokan nem tudnak különbséget tenni „kormányzat” és „állam”, „igazság” és az „igazságosság” között. A filozófus hosszan sorolja a jelenlegi rendszer hibáit, amely lehetővé teszi, hogy

senki által meg nem választott, tök ismeretlen államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok, miniszteri biztosok, főtanácsadók és tanácsadók, hivatalvezetők százai kormányozzanak informálisan.

Mint írja: a tájékozatlan, műveletlen emberek által összegányolt házszabály mára lehetővé teszi, hogy parlamenti bizottságok hatóságként viselkedjenek, kormányra tartozó döntéseket hozzanak, alkotmányellenesen, a nyilvánosság kizárásával, követhetetlen döntési procedúrával.

Silány kodifikációs munkát javít egy laikus Országgyűlés, amely újra ezernyi hibát gyárt, amit újra javítani kell. A képviselők gépiesen megszavaznak silány előterjesztéseket, miközben a lényeget „salátatörvények” apró betűs részei­be, rendeletekbe bújtatják el.

Az egyebekkel elfoglalt hatalmi központból áttekinthetetlen, illogikus, tehát betarthatatlan joganyag bugyog elő mocsárillatúan.

TGM nevetségesnek nevezi a választási rendszert. Sajátos szótárt is alkotott.

A „képviselő” a magyar köznyelvben szolgalelkű, korrupt hülyét jelent.

A „párt” fanatikus szektát és/vagy bűnszövetkezetet.

A „miniszter” bandavezért.

A közvélemény már csak a legdurvább országházi botrányokra kapja fel a fejét, arra már senki sem figyel föl, ha

a valaha kiváló parlamenti debatter miniszterelnök pálinkával fűtött tömeggyűlésekre illő hordószónoklatokat tart az Országházban a tévékameráknak.

Az sem számít, hogy erre ellenzéki vetélytársai – ugyanezen a színvonalon – őt tolvajozzák, hazugozzák. Ezt már mindenki adottnak veszi, az egésznek nincs jelentősége.

Ez nem alkotmányos jogállam, ez nem parlament, ez nem politika.

Ez semmi.

Ezzel zárja gondolatait TGM.

A mai semmiről itt olvasható előzetesünk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.