Budapest, 2016. június 8.
Mengyi Roland (Fidesz), az Országgyûlés gazdasági bizottságának alelnöke felszólal az Állami Számvevõszék (ÁSZ) tavalyi  tevékenységérõl szóló beszámoló általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. június 8-án.
MTI Fotó: Kovács Attila
Közélet

Mengyi „Voldemort” Roland maga is szerepel a lehallgatási jegyzőkönyvekben

24.hu
24.hu

2016. 08. 11. 09:46

Ügyvédje korábban azt állította, hogy csak mások emlegetik őt.

A múlt héten írt arról a 168 óra, hogy egy fideszes képviselő, Mengyi Roland uniós pályázati visszaélésben érintett. A jegyzőkönyvek szerint Mengyi, akit Voldemortnak kellett szólítani, „alkotmányos költségnek” nevezett kenőpénzt kért egy pályázat kiírásáért, amiből aztán a nyertesnek 90 százalékot vissza kellett volna adnia.

A lap szerint egyszerű a válasz arra, hogy a több mint egy éve zajló nyomozás alatt miért nem keresték Mengyi Rolandot. A Quaestor-nyomozás kapcsán Polt Péter legfőbb ügyész mondta el korábban, hogy egy olyan személyt, aki ellen terhelő bizonyítékok vannak, nem hallgathatnak ki tanúként, mert igazmondási kötelezettsége miatt korlátozódik a védelemhez való joga.

Mengyi ügyvédje, Futó Barnabás azt állította, hogy a nyomozás során született lehallgatási anyagban csak hivatkoznak a politikusra. A 168 óra e heti számában viszont bemutatnak egy olyan lehallgatási jegyzőkönyvrészletet, melyben az egyik szereplő Mengyi. A közzétett dokumentum titkosságát már feloldották. Ez arról szól, hogy Mengyi felhívta K. Pétert, aki közte és a pályázók között közvetített. A „Dementor” álnéven említett K. arról kérdezi Mengyit, hogy mi van a pályázati ötletükkel, mert 21-ére ígérte, hogy jóváhagyják a minisztériumban, de már 22-e van.

A lap azt írja, Mengyi azért járt közben a minisztériumban 2015 nyarán, hogy mielőbb, a főszereplőkre szabva írjanak ki egy csak nekik szóló pályázatot, amelynek 90 százalékát kiszivattyúznák a Mengyi és a pályázatíró által hozott cégek. Ezt az ügyben meggyanúsított pályázatíró, B. Szilvia találta ki Mengyi Rolanddal és a minisztériumi bennfentessel egyeztetve – állítja a cikk. A pályázatot végül egy NAV-nyomozás miatt visszavonták.

A lap kitér arra is, hogy B. Szilvia annak a Public Sector Consulting Kft.-nek az alkalmazottja, amelynek többségi tulajdonosa Holbok Sándor. Ő korábban Szájer József kabinetfőnöke és tanácsadója volt, 2006-tól pedig a Fidesz Habony irányította központi kampánycsapatának oszlopos tagja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.