Közélet

Mit vizsgál a rendőrség, ha nem is listázta a tüntető tanárokat?

A Demokratikus Koalíciónak gyanús a vizsgálat megindítása.

Az elmúlt hetekben Miskolcon és Budapesten is tüntettek a tanárok a közoktatás helyzete miatt. A hírek szerint “nem csak az oktatást megbénító KLIK listázhatta a tiltakozó tanárokat”, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolában az iskolarendőr is kérdezősködött a tüntetni akarók után – írta az ellenzéki párt.

A DK a belügyminiszterhez nyújtott be írásbeli kérdést, hogy megtudja: a rend őrei valóban kísérletet tettek-e a Miskolcra és Budapestre utazó tanárok kilétének felderítésére. Pintér Sándor szerint semmilyen rendőrségi szerv nem adott arra utasítást, hogy listázzák a demonstrálni akaró tanárokat, ellenben

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője vizsgálatot rendelt el.

A vizsgálat megindításának ténye – a DK szerint – arra enged következtetni, hogy 2016-ban “az Orbán-kormány Magyarországán nem kizárt, hogy a rendvédelmi szervek érdeklődnek a kormánnyal szembenállók kiléte iránt. A rendőrök kérdezősködése – akár csak a XX. századi magyar történelem legsötétebb korszakaiban – joggal ébreszthet félelmet a véleményükért kiállókban”.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak nevezi, hogy a gyülekezés és a véleményszabadság jogával élő állampolgároknak rendőri kérdezősködéssel kell számolniuk, ezért a párt felszólítja a rendőrség és a TEK munkatársait, hogy március 15-én ne tegyenek szívességet a hatalomnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik