Sport

Bár az ügyészség felmentette, mégis komoly eltiltás várhat a doppingolással vádolt kézilabdakapusra

Odd ANDERSEN / AFP
Nikola Portner büntetőjogilag ártatlan...
Odd ANDERSEN / AFP
Nikola Portner büntetőjogilag ártatlan...

Két hete, április 10-én jelentette be a Magdeburg férfi kézilabdacsapata, hogy hosszabb ideig nem számíthat felfüggesztett kapusára, Nikola Portnerre, aki pozitív doppingmintát adott.

A 30 éves, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes svájci kapus vizeletében metamfetamint találtak, a játékos azt írta közösségi oldalán, hogy mélyen megdöbbent és mindent megtesz annak bizonyítására, hogy nem sértett meg semmilyen doppingellenes szabályt.

Az egykori világbajnok jugoszláv játékos, Zlatko Portner fia pályafutása során megfordult a svájci Kadetten Schaffhausen (2014-2016), a francia Montpellier (2016-2020) és Chambéry (2020-2022) csapataiban, két éve pedig a Magdeburgot erősíti.

A jelenlegi szezonban az eltiltásáig is csapata kulcsembere volt, 27 bajnokiján összesen 191 védést mutatott be, és 30 százalék feletti hatékonysággal tette a dolgát.

A vizeletében talált metamfetamin rendkívül erős doppingszernek számít, ugyanakkor a hírek szerint a mért koncentrációszint töredéke az anyag tipikus bevitelének. A Handball-World szakportál azt írta, a kézilabdajog szakértőjeként ismert Helge-Olaf Käding ügyvéd szerint csupán 78 nanogrammot mutattak ki a kapusban. Ez olyan kicsi, hogy akár közvetetten, bőrrel érintkezve is bejuthatott a szervezetébe.

Hogy érzékeltesse a különbséget, Käding példaként azt mondta, a rendőrség közúti ellenőrzésen használt drog-gyorstesztje csupán 1000 nanogrammos mennyiségre reagálna.

Lezárt ügyészségi vizsgálat

Az ügyben egyelőre annyi történt, hogy az ügyészek lezárták Portner elleni, a doppingellenes törvény megsértésének gyanúja miatt indított nyomozást. A magdeburgi ügyészség kedden közölte, hogy az eljárást gyanú hiányában megszüntette, ugyanis a házkutatás során nem találtak tiltott anyagokat és „nincs arra utaló jel, hogy a vádlott megsértette volna a doppingellenes törvényt.”

Ugyan az ügyészségi nyomozást gyanú hiányában megszüntették, de ettől a kapusra még eltiltás várhat.

A büntető- és a sportjog két különböző dolog

– jelentette ki Eva Bunthoff, a Német Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (NADA) szóvivője.

„A következő lépés a B minta felnyitása és ellenőrzése lesz. Ha az más eredményt ad, az ügynek vége, ám ennek a valószínűsége rendkívül alacsony. Amennyiben a B minta megerősíti az A minta eredményét, a továbbiakban a Doppingellenes Bizottság foglalkozik az üggyel” – magyarázta Frank Bohmann, a a német kézilabda-bajnokság (Handball Bundesliga) ügyvezető igazgatója.

Amíg a helyzet nem tisztázódik, addig Portner nem léphet pályára, így a Bundesliga listavezetője nem számíthat rá sem a bajnokságban, sem a lengyel Kielce elleni BL-negyeddöntőben. De már a svájci szövetség is jelezte, hogy Szlovénia elleni világbajnoki selejtezőn sem számíthat klasszisára.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik