Belföld

„Ez a megfélemlítés országa” – mondta a kirúgott kántor, aki szerint Balog Zoltán pénzzel kövezte ki útját

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Vargha Anikó a tököli református gyülekezet kántora volt, és egy Facebook-posztja miatt rúgták ki, amiben keményen nekiment Balog Zoltánnak, mert szerinte a püspök lejáratja az országot. Az asszony korábban úgy fogalmazott lapunknak a volt miniszterről: „odaszáradt, rohadt gyümölcsként fityeg Balog Zoltán a református egyházon

Kedden este az ATV Egyenes Beszédének vendége volt Vargha, aki azután szólalt meg, hogy ő és több mint ezer társa nyílt levélben követelik Balog Zoltán távozását a püspöki székből. A református egyház szerda-csütörtöki zsinatán választ új zsinati lelkészi elnököt a lemondott Balog helyére, ám arra semmi nem utal, hogy a volt miniszter a zsinati lelkészi posztjáról is le kívánna mondani.

Vargha szerint Balog a zsinat előtt végigjárta az országot, és igyekezett mindenkit a maga oldalára állítani. Az asszony Balog bosszújának nevezte azt, hogy Fekete Károlynak, a Baloggal szemben kritikus Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének a beszámolóját nem fogadták el az esperesei.

Úgy fogalmazott, egészségtelen, ha egy volt pártalkalmazott ilyen nagy befolyást szerez az egyházban, „a pénzek megszerzésével kövezi ki saját útját”. Arról is beszélt, hogy a volt politikus

ügyesen vetette az ágyat, mert még mindig ő a református egyház teljhatalmú ura.

Mint mondta, a kegyelmi ügy megmutatta, hogy az egyház beavatkozik az állam ügyeibe. „Milyen alapon várjuk el, hogy az állam ne avatkozzon bele az egyház ügyeibe?” – tette fel a kérdést.

A volt kántor szerint a pénz dominál, ezért nem szólal fel sok egyházi vezető és aktív lelkész, ők az érték helyett az érdeket képviselik.

Ez a megfélemlítés országa

– mondta.

Kapcsolódó
„Odaszáradt, rohadt gyümölcsként fityeg Balog Zoltán a református egyházon”
Vargha Anikó azért nem kántor már Tökölön, mert keményen nekiment Balog Zoltánnak, a reformátusok legerősebb emberének, Orbán Viktor bizalmasának. Miért tette?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik