Gazdaság

Figyelmeztetést adott ki az MNB, csalók vadásznak a megtakarításokra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Újabb csalási kísérletben igyekeznek kiberbűnözők hitelesnek tűnni azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját használják. Egy most terjedő e-mail-es csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le. A jegybank közölte: nem készít és támogat víruskezelő programot, illetve annak használatát sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára – írja az adózóna.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról értesült, hogy ismeretlenek emailt küldenek magyar magánszemélyeknek, melynek PDF-formátumú csatolmánya arról tájékoztat, hogy „Magyarország Nemzeti Bankja” által támogatott víruskezelő program letöltésével megvédhető a számítógép és a mobiltelefon, valamint annak segítségével biztonságba helyezhető a banki ügyfél vagyona.

A nagyobb hitelesség elérése és a gyanútlan ügyfél bizalmának elnyerése érdekében a csalók a jegybank nevét, céglogóját, valamint hazánk címerét is felhasználják. A hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást. Ez a program nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait – idézi a közleményt a portál.

A jegybank nem levelez közvetlenül – vírusírtó vagy bármilyen üzleti megoldást ajánlva – lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó programot, továbbá nem ad megbízást arra vonatkozóan, hogy nevében ilyet bárki tegyen, illetve ezt hirdesse.

Az MNB kéri, hogy minden banki ügyfél legyen körültekintő! Emailben érkező kérésre ne telepítsen semmilyen szoftvert, és eszközeire kizárólag ellenőrzött applikációt töltsön le.

Célszerű az ilyen csaló próbálkozásokat jelezni az MNB-nek és a rendőrségnek, akár magánszemélyeket, akár gazdasági társaságokat érintenek. Ha egy ügyfél esetleg mégis telepítette a programot melynek felhasználásával a csalók megkárosították, érdemes haladéktalanul bejelenteni a számlavezető banknak (az összeg visszaszerzése érdekében) és a nyomozó hatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik