Tudomány

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta az idei Laposföld-díját

EThamPhoto / Getty Images
EThamPhoto / Getty Images

A Szkeptikus Társaság idén is kiosztotta a Laposföld-díjat, melyet a társadalmi szinten legkárosabb álhírterjesztő, áltudományos vagy tudományellenes tevékenységért ítélnek oda minden évben. Tavaly Bagdy Emőke „vitte haza” a díjat, az első 2021-es díjat pedig Gődény Györgynek és az Orvosok a tisztánlátásért szervezet vezetőinek ítéltek oda.

Az idei elismerést a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta, az indoklás szerint azért, mert orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélye által „hitelesítve” terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál.

A Szkeptikus Társaság 13 jelöltet fogadott el, akik közül a közönségszavazás alapján 5-en kerültek a döntőbe. Ott volt még a döntőben:

  • Schóbert Norbert, aki nagy nyilvánosság előtt kifejtette, hogy nem hisz a holdra szállásban, illetve a Gazdasági Versenyhivatal által megállapított megtévesztő üzleti gyakorlatával sem hagyott fel, a kialkudott csökkentett bírságot pedig nem fizette meg. Mindemellett oltásellenes gondolatokat is terjeszt.
  • A Mi Hazánk mozgalom a társaság szerint összeesküvés-elméleteket terjesztenek (WHO állítólagos világuralomra törése, chemtrail), valótlan állításokkal riogatnak és oltásellenes hangulatkeltéssel élnek.
  • Dr. Lenkei Gábor, aki a Társaság szerint az allergiák különböző típusait túlzott leegyszerűsítéssel élve a vitaminok hiányára vezeti vissza, miközben saját vitaminkészítményeit népszerűsíti.
  • Végül ott van Dr. Kásler Miklós is, akinek jelölését a Társaság azért fogadta el, mert „áltudományos, teljességgel megalapozatlan állításokat fogalmaz meg számos, egymással össze nem függő témával kapcsolatban a finnugor elmélet eredetétől, az emberi lélek állítólagos kvantumfizikai hátterén át az LMBTQ-irány természet-ellenességéig. A Szakonyi Péter szerkesztette Befolyás-barométer szerint ráadásul rendre ott van a legnagyobb befolyással rendelkező személyek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik