Közélet

NVI-balhé: a kormánypártoknak fontos volt leülni, az MSZP-nek nem

24.hu
24.hu

2016. 03. 08. 17:03

A kormánypártok, a Jobbik, valamint az LMP is kiállt a népszavazási törvény mihamarabbi, az anomáliák kiküszöbölését célzó módosítása mellett kedden – a témában az LMP kezdeményezésére tartott – ötpárti egyeztetésen. A tanácskozástól az MSZP távol maradt.
Korábban a témában:

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője azt emelte ki: a parlamenti pártoknak megoldást kell találniuk arra, hogy a két héttel ezelőtt a Nemzeti Választási Irodánál történtek ne ismétlődhessenek meg, ugyanakkor a jogszabály ennél szélesebb körű módosítását is szükségesnek ítélte.

A Fidesz 2011-ben olyan népszavazási intézményt alkotott, ahol a hatalom bábozhat az emberekkel, mi viszont egy olyan törvényt szeretnénk, ahol a népszavazás valóban az embereké lesz – fogalmazott.

Megismételte: nem pusztán az ügyészségnek kell kivizsgálnia, „kik rendeltek verőembereket” az NVI-hez, szerinte a kérdésben a nemzetbiztonsági bizottságnak is dolga van. Ismert, hogy a Tóbiás József MSZP-elnök már összehívatta a bizottságot.

Akár alkotmánymódosítás is lehet?

Az alaptörvény általuk kezdeményezett módosításának kormánypárti elfogadottságára vonatkozó kérdésre válaszul úgy fogalmazott: Gulyás Gergely „nem volt túl lelkes”, a helyi népszavazás szabályainak könnyítésétől azonban nem zárkózott el, ez pedig nem képzelhető el alkotmánymódosítás nélkül.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte: pártja az LMP-hez hasonlóan nyitott az alaptörvény módosítására is annak érdekében, hogy „a népszavazás intézményét visszaadják a népnek”.

A Jobbik ütötte az MSZP-t és Kubatovot is

Vitatta az egyeztetéstől távol maradó párt demokratikus elkötelezettségét, de kijelentette azt is: amíg a kormánypártok nem tisztázzák Kubatov Gábornak, a Fidesz alelnökének szerepét az NVI-nél történtekben, egyetlen szakmai javaslatuk sem tekinthető hitelesnek a kérdésben. A Fradi elnöke Amerikában tartózkodott, mikor a Fradi Security emberei – akik azóta pénzt követelnek az ATV-től személyiségi jogaik megsértése miatt, és akikről a Kúria kimondta, hogy – fenyegetően léptek fel.

Gulyás megvárná az NVB-t

A kormánypártokat képviselő Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke reményét fejezte ki, hogy a Nemzeti Választási Bizottság, amelyben valamennyi frakció képviselteti magát, mihamarabb megteszi javaslatát.

A pártoknak ugyanakkor folytatni kell az erről szóló konzultációt – tette hozzá –, és reményét fejezte ki, hogy a parlament rövid időn belül módosítani tudja a jogszabályt úgy, hogy a néhány hete tapasztalt méltatlan jelenetek ne ismétlődhessenek meg.

Az LMP azon kezdeményezéséről szólva, miszerint például a népszavazással kapcsolatos kampányfinanszírozáson vagy az esélyegyenlőséget biztosító passzusokon is változtatni kellene, azt mondta: nem zárkóznak el az egyeztetés elől, de azt tartja helyesnek, ha előbb az ezzel foglalkozó testület alakítja ki álláspontját. Megjegyezte: hasonló témában korábban a kormányoldal is egyeztetést hirdetett, ám azon az LMP nem vett részt.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.