Belföld

Orbán Viktor: Reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond szerdán a Szakma Sztár Fesztiválon. A kormányfő az index.hu tudósítása szerint elsőként arról beszélt, hogy azért jön a rendezvényre örömmel minden évben, mert azt gondolja, hogy a jövő Magyarországát az ilyen helyeken rajzolják meg. Azt mondta:

Mi idősebbek, tudjuk, mindig a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét. 15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák meg, de az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és mindenki tudja: munka és szakmunka, szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő.

Orbán szerint ma a magyar gazdaság gerincét a szakmunkások, a szakiparosok adják. Ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet, és a két világ jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország – fogalmazott.

Úgy fogalmazott, olyan korban élünk, amikor nehéz előre látni a jövőt, a trendek és a divatok napról napra váltják egymást, emlékszik, hogy az évtized elején még az a hír járta, hogy az új technológiák hamarosan kiváltják a kétkezi munkát, aztán kiderült, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani. Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta:

Reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók.

A kormányfő arra is kitért, korábban azt sem gondolta senki, hogy kitörhet a háború, vagy az Európai Unió, „amit jólétünk zálogának láttunk, utat téveszt és lemaradt a világ nagy gazdasági versenyfutásában Amerika és Ázsia mögött”.

Hangsúlyozta, a kiszámíthatatlan világban a kormány feladata segíteni a fiatalokat, hogy saját lábukra állhassanak és megkezdhessék önálló, saját életüket. Nehéz kisilabizálni, hogy mit hoz a jövő, de a kormánynak az a dolga, hogy időtálló és korszerű képzést adjon mindenki számára, ezért állapodtak meg a Kereskedelmi és Iparkamarával, közösen újítják meg a szakképzést és befektetnek a jövőbe – mondta Orbán hozzátéve:

Ami korszerű, az időtálló is, ami időtálló, az a jövőben is megállja a helyét, versenyképes marad egy változó világban is

Ezt követően Orbán Viktor négy dolgra vállalt garanciát:

  • Mindenkinek lesz szakmája, a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak.
  • Akinek van szakmája, annak lesz munkája is.
  • Aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése.
  • Aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona és számíthat a kormány családtámogatására.

A kormányfő végül kiemelte, hogy „a magyar szakképzés ott van Európa élvonalában, önök tehetséges fiatalok, itt az ideje, hogy benevezzenek a világbajnokságra is.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik