Belföld

A Kúria elutasította Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését

Szajki Bálint / 24.hu
Karsai Dániel, ALS izomsorvadásban szenvedő ügyvéd, alkotmányjogász angyalföldi otthonában 2024. április 19-én.
Szajki Bálint / 24.hu
Karsai Dániel, ALS izomsorvadásban szenvedő ügyvéd, alkotmányjogász angyalföldi otthonában 2024. április 19-én.

Kedden a Kúria elutasította a Karsai Dániel által kezdeményezett, az aktív eutanáziáról szóló népszavazás egyik kérdését – erről az alkotmányjogász számolt be a Facebookon.

Annak érdekében kezdeményeztem népszavazást, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, hogy ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését,

írta.

Hozzátette, hogy a közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. És mivel a Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át.

Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt,

jegyezte meg Karsai, aki közölte azt is, hogy a Kúria döntése ellen hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni.

Karsai Dánielt az ALS rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, 24 órás segítségre szorul, miközben tudata talán tisztább, mint valaha. A vele készített, napokban közzétett videónk itt nézhető meg:

Kapcsolódó
Karsai Dániel: Engem sokan hősnek tekintenek, de a valódi hősök a szeretteim
Karsai Dániel pert indított, hogy legalizálják az aktív eutanáziát Magyarországon. Rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, perében nem tudni, hogy mikorra születik döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik