Gazdaság

A Költségvetési Tanácsért aggódnak külföldi szakemberek

A magyar Költségvetési Tanács ügyében emelt szót hétfőn három külföldi költségvetés-felügyeleti szerv vezetője.

A Financial Times internetes kiadásában megjelent levelet Robert Chote, a nagy-britanniai Költségvetési Felelősség Hivatalának elnöke, Lars Calmfors, a svéd Költségvetés-politikai Tanács elnöke és Coen Teulings, a hasonló profilú holland Központi Tervezési Iroda igazgatója írta alá.

A levélben foglaltak szerint az államadósság-válságok bebizonyították, hogy a jelenlegi költségvetési keretek sok országban nem elégségesek. Ez vezetett el a megfelelő költségvetési politikát biztosítani képes új módszerek felkutatásához, mindenekelőtt független költségvetési felügyeleti szervek megalapításához.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei épp most jutottak egyezségre olyan költségvetési tanácsok szabványainak kidolgozásáról, amelyek “feladata független elemzések, értékelések és előrejelzések készítése”. Az utóbbi időben Svédország, Magyarország, Szlovénia és az Egyesült Királyság hozott létre hasonló intézményeket.

A magyar Költségvetési Tanács független módon látta el megbízatását, amivel nemzetközi elismerésre tett szert. Most azonban léte veszélybe került, miután kimutatta, hogy a kormány költségvetési törvényjavaslata túlságosan derűlátó, olyan módosító javaslat került a parlament elé, amely a tanács költségvetésének megvonása által gyakorlatilag a testület megszűnését eredményezné.

A tanács felszámolása – azért, mert a munkáját végezte – még inkább veszélybe sodorná a magyar költségvetési politika hitelességét. Egy ilyen lépés szembemenne a költségvetési felügyeletek megerősítésének jelenlegi nemzetközi folyamataival. “Nyomatékosan sürgetjük a Fideszt (a döntés) újragondolására” – írták a Financial Times internetes kiadásában megjelent levél szerzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik