Top view of team working on blueprint. High angle view of architects working on a construction project. Young group of people sitting in office and working together on a new project.
Üzleti tippek

Ezek a cégek lehetnek a Brexit nyertesei

24.hu
24.hu

2016. 10. 27. 13:05

A Deloitte szerint új ügyletek és növekvő tranzakciók előtt áll a befektetői piac.
Korábban a témában:

A Brexit – vagyis Nagy-Britannia kilépése az unióból – egyértelműen csorbította a befektetői bizalmat, a piac azonban az elkövetkező időszakban növekvő tranzakciókkal és új ügyletekkel tovább tud erősödni. A kis megingás győztesei a startupok lettek – derül ki a nemzetközi tanácsadó cég közép-európai felméréséből. A Deloitte 2003 márciusa óta évente kétszer készíti el a felmérést a régiós kockázati tőke befektetőkhöz eljuttatott kérdőívek alapján.

A júniusi Brexit-népszavazás némiképp negatív hatással volt az Európai Unió tőkepiacára és a közép-európai befektetők bizalmára, a bizalmi index az áprilisi 124 pont után szeptemberben 109 ponton állt. Az index azonban még így is jócskán felülmúlta az egy évvel korábban regisztrált 92 pontot.

A tanácsadó cég szerint egyelőre csak becsülni lehet, hogy milyen gazdasági folyamatokat indíthat el a szavazás. Azóta Nyugat-Európában és főleg az Egyesült Királyságban lassult le a befektetői tevékenység. A régió rugalmasságát és kitartását mutatja, hogy a bizalmi index nem esett drasztikusabban.

Jelenleg csupán a válaszadók 7 százaléka várja, hogy a nemzetközi kihatások a következő fél évben pozitív irányba változnak, míg tavasszal ez az arány 24 százalék volt. A helyzet további romlását a megkérdezettek mintegy egyharmada várja. A válaszadók csaknem kétharmada ennek megfelelően a régió gazdaságainak mielőbbi stabilizálását sürgetné.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere kiemelte: a befektetők a közép-európai gazdasági várakozások enyhe hanyatlása ellenére továbbra is nagyon jónak tartják a vállalatok hitelelérési lehetőségeit. A tavalyi 70 százalék után idén már 83 százalékuk nem vár változást a hitelekhez való hozzáférés terén, ami várhatóan serkenteni fogja az üzleti aktivitást.

A szakértő szerint ezt az is alátámasztja, hogy a következő fél évben már a megkérdezettek 20 százaléka várja a tranzakciók méretének növekedését, és a válaszadók 70 százaléka kíván új ügyletekre koncentrálni. Ez a két mutató kedvezőbb, mint 2004 és 2007 között volt, a befektetői kedv „aranykorában”. Közép-Európa a 2016 harmadik negyedévére becsült 2,9 százalékos növekedéssel továbbra is a kontinens legerősebb régiójának számít.

A válaszadók az új befektetési terepeket illetően (a bizonytalan gazdasági környezettel összhangban) inkább „biztosra mennek”, és a piacvezetőket célozzák meg (a tavalyi 51 százalékkal szemben idén már a megkérdezettek 67 százaléka). A feltörekvő középvállalatok iránti érdeklődés csaknem a felére, 43-ról 20 százalékra esett vissza, ezzel egy időben vonzóbbá váltak a startupok.

A startupok most minden korábbinál magasabb arányban jelennek meg, immár a válaszadók 13 százaléka tekinti őket a leginkább versenyképes szegmensnek. A felmérés első tíz évében alig kerültek a képbe, de a számos sikertörténet a vállalkozókat és befektetőket is egyaránt arra ösztönözte, hogy a piacnak erre az igen fontos szegmensére is felfigyeljenek – véli a szakember.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.