Üzleti tippek

Bánhatja, aki eddig nem váltott eurót

Az Angliában dolgozóknak viszont megéri kivárniuk a pénzváltással.

Továbbra is 298-300 környékén billeg a forint euróval szembeni árfolyama. Ez azonban akár 302-305-ig is felugorhat, hogy ha a piac elkezdi árazni a következő kamatcsökkentést. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke még korábban úgy fogalmazott, hogy a kamatcsökkentési periódus 4 százalék körül megállhat. Ezt követően pedig, ha szükséges, akkor nyesnék tovább az irányadó rátát. Nemrég viszont már 3-3,5 százalékot jelölt meg a monetáris enyhítési ciklus aljának.

„A következő kamatdöntő ülést augusztus 31-én tartja a jegybank monetáris tanácsa, és szinte borítékolható az újabb vágás. Ez a lépés, illetve ennek az előzetes beárazása tovább gyengítheti a forintot, hiszen a magyar fizetőeszköz egyre kevésbé vonzó a kamatkülönbözetre vadászó carry traderek szemében” – magyarázta Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője.

Az irányadó ráta jelenleg rekordalacsony szinten, 4 százalékon áll.

Mi a carry trade?

Hosszú távú kereskedési stratégia, amelynél a befektetők a devizák kamatkülönbözetét használják ki. Ekkor eladják vagy kölcsönveszik az egyik alacsony kamatozású devizát, és az így kapott pénzt valamelyik magas kamatozású devizában helyezik el, tehát itt a kamatkülönbség a nyereség.

Perkáltunk az IMF-nek

Vegyesen értékeli a piac azt, hogy a jegybank visszafizette a Nemzetközi Valutaalap felé fennálló hitelét. (Ezt még 2009 júniusában azért vették fel, hogy növeljék a devizaállományt, így legyen tartalék szükség esetén a forint mentésére.) „A visszafizetés pozitív lépés abból szempontból, hogy kevesebb lett az adósságállomány. De annak már negatív a lecsapódása, hogy a visszafizetéssel az MNB devizatartaléka csökkent” – értékelte a piaci elemző.

Júliusban a jegybanki devizatartalék 575 millió euróval csökkent. Ennek oka még nem az IMF-törlesztés, hanem a kkv-k számára indított növekedési hitelprogram első és második pillére. A harmadik pillér még további 600 millió euróba kerül majd.

Az XTB szakértője szerint a hitelprogram és az IMF-visszafizetés 30-35 milliárd euróra mérsékelheti a teljes devizatartalékot, de ez még az alapszint fölött van. Emiatt tehát várhatóan nem aggódik majd a piac. Ellenben az továbbra is unortodox lépés a befektetők számára, hogy a devizaállományt előzetes bejelentés nélkül módosítja a kormányzat.

Nézze meg a rövid összefoglalót is!


Forrás: GazdaságTV.hu

Mikor szaladjunk a pénzváltóhoz?

Még nyár elején és júliusban is írtunk arról, hogy 290-es szinteknél érdemes eurót váltani. Ez a szint jelenleg elérhetetlennek tűnik, így akik eddig vártak, már csak drágábban juthatnak euróhoz. Azok viszont jól járnak, akik most szeretnék a nyaralásból visszamaradt eurójukat beváltani. Balogh Balázs szerint pozitív forgatókönyv esetén is csak 295-ig tudna lefelé araszolni az árfolyam, de sokkal inkább elképzelhető, hogy 300 fölé, akár 302-305-ig megy felfelé jegyzés.

Tőzsdei tipp: Az Angliában dolgozók várjanak a váltással!

Augusztus elején a több mint négy éve érvényes félszázalékos mélyponton hagyta alapkamatát a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa. Mark Carney, a jegybank egy hónapja hivatalba lépett új kormányzója először még azt hangsúlyozta, hogy ha a jelenleg 7,8 százalékos munkanélküliségi ráta 7 százalékra csökken, akkor emelnek kamatot. Később viszont már úgy fogalmazott, hogy az inflációval annyira jól állnak (júniusban 2,9 százalék volt), hogy akár kisebb mértékű emelés is elképzelhető.

Az angol font egyelőre emelkedő trendben van az euróval szemben, ez azonban megtörhet, vagyis következhet némi korrekció. Ez pedig a forinttal szembeni árfolyamot is emelheti. Épp ezért az XTB piaci elemzője szerint azoknak érdemes kivárni, akik Angliában dolgoznak, és váltani szeretnének. Balogh Balázs úgy véli, hogy ezzel akár szeptemberig is érdemes várni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik