Budapest, 2016. július 12.
Tarsoly Csaba (k) a tárgyalóteremben az ellene és társai ellen indított büntetõper tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszéken 2016. július 12-én. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintõ cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Pénzügy

Quaestor-ügy: 150 millióba kerülne, ha kinyomtatnák a nyomozati anyagot

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 07. 17. 14:50

Megkezdődött a Quaestor-ügy tárgyalása, a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.

A csütörtöki tárgyalási napon a Népszabadság szerint Tarsoly arról beszélt, hogy

Senki nem ül a vádlottak padján azok közül, akik felelősek a Quaestornál történtekért. Az elmúlt 25 évben társaimmal felépítettünk egy jól működő cégcsoportot, és nem maffiát, ahogy azt a vádhatóság állítja. Többször döftek kést a hátunkba, mi kihúztuk, megpróbáltuk begyógyítani a sebeinket, és mentünk tovább.

Az ügyészség azonban állítja, a cégcsoport egy konspiráltan működtetett bűnszervezet volt, a céljuk pedig az ügyfelek pénzének ellopása volt.

XXI. század

A tárgyalás során, amellett, hogy Tarsoly 474 napja tartó letartóztatása óta először beszélt nyilvánosan ártatlanságáról, egy furcsa Bermuda-háromszög is kialakult a modern technika miatt Idzigné Novák Csilla bíró, az ügyész és a vádlottak ügyvédjei között.

Ugyanis a vádirat ismertetése után nem a vádlottakat, hanem három informatikai szakértőt hallgattak meg fájlkieresztésekről, tömörítésről és az is kiderült, hogy az ügyvédeknek egy e-mail elküldése is gondot okoz.

Így pedig a vádirathoz mellékelt 4 terabyte-nyi anyagot már csak ezért is képtelenek lennének feldolgozni.

Három nap másolás

Kiderült, hogy a vádlottak és védőik jelentős része meg sem kapta az iratanyagot, amit csak azoknak adnak ki, akik a bíróság felé benyújtottak egy megfelelő méretű adathordozót, erre a törvényszék három nap alatt másolja át az ügyészség által lefoglalt dokumentumokat.

A törvényszék végül a szakértők meghallgatása után felismerte, hogy az ügyészség egy speciális szoftvert használt a vádirat digitális mellékleteinek összeállításához, amit több tízmillió forintért vásároltak, licencdíjas és nem adhatják át a bíróságnak.

A védők felháborodtak azon is, hogy a bíróság velük fizettetné ki az adathordozók árát, ami akár százezer forint is lehet, míg ha papíron kérnék ki az iratanyagot, akkor azt ingyen megkapnák.

Ez vádlottként vagy védőként számolva akár 8 millió forint is lehet, ha mind a 11 vádlott és a tíz védő papíron kérné a dokumentumokat, az körülbelül 150-160 millió forinttal dobná meg a bűnügyi költségeket.

Az ügy nyomozása során egyébként két és félmillió oldalnyi dokumentum keletkezett.

A kiemelt képen Tarsoly, MTI / Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.